Europees superzaad gaat Amerikaanse bijenpopulatie versterken

bijen

Het gaat niet zo goed met de Amerikaanse bij. De populatie bijen in de Verenigde Staten neemt al jarenlang af. Wetenschappers hebben nu een idee bedacht om te voorkomen dat de Amerikaanse bij uitsterft: Europees bijenzaad importeren.

Onderzoekers van de staatsuniversiteit van Washington importeerden zaad van sterke bijen afkomstig uit Italië, Georgië en de Alpen. Vervolgens zijn Amerikaanse bijenkoninginnen bevruchtigd met het Europese zaad, waardoor de nakomelingen minder vatbaar zijn voor ‘colony collapse disorder’. Dit is een aandoening waarbij de werkers hun kolonie in de steek laten, waarna ze sterven.

Vijanden
Daarnaast zijn er diverse parasieten die het leven van de bijen zuurder maken, zoals de varroamijt. Deze spinachtige voedt zich op jonge, ontwikkelende bijen. Deze bijen brengen vervolgens nieuwe bacteriën en virussen naar een bijenkorf, waardoor een kolonie binnen twee jaar kan uitsterven.

Gezonde insecten
Ook Europese bijen verlaten regelmatig hun thuishonk – dus het is niet zo dat Europese bijen superieur zijn – maar wetenschappers verwachten dat het mixen van Europese en Amerikaanse genen zorgt voor meer diversiteit en uiteindelijk leidt tot gezonde Amerikaanse insecten. “De honingbij – Apis Mellifera – heeft 28 ondersoorten in Europa, Afrika en Azie,” vertelt onderzoeker Sheppard. “Logisch, want we denken dat de honingbij daar is ontstaan.”

Bijensperma
Het verzamelen van bijensperma gaat erg goed. Bijen zijn makkelijk af te tappen. Daarnaast overleeft het sperma tien tot veertien dagen op kamertemperatuur. Onderzoekers hebben dus alle tijd om het zaad naar een laboratorium te transporteren, waar het ingevroren kan worden. Ook kan het direct ingespoten worden in een bijenkoningin.

Hopelijk zorgt deze operatie ervoor dat de bijenpopulatie aansterkt. Het zal nog zeker enkele jaren duren voordat de resultaten van deze reddingsmissie in kaart kunnen worden gebracht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd