Nieuw wetenschappelijk bewijs voor hersenschade Ötzi de ijsman

otzi

Wetenschappers denken dat Ötzi de ijsman in de laatste dagen van zijn leven een vorm van hersenschade heeft gehad. Deze gegevens halen zij uit de proteïnen van het hersenweefsel van Ötzi.

Op de achterkant van het cerebrum van Ötzi bevinden zich twee donkergekleurde gebieden. In 2007 is er een CAT-scan gemaakt van de hersenen om te zien hoe dit donkere gebied is ontstaan. Waarschijnlijk heeft Ötzi een flinke klap op zijn voorhoofd gekregen, waardoor zijn brein tegen de achterkant van zijn hoofd botste. Hierdoor zijn de donkere vlekken ontstaan.

HOe zag Ötzi er uit?

Benieuwd hoe Ötzi er uit zag? Wetenschappers maakten onlangs een portret van de ijsman.

Om deze hypothese te bevestigen zijn nu de proteïnen onderzocht. En met succes. “We kunnen nu meer te weten komen over gemummificieerde mensen”, vertelt onderzoeker Andreas Tholey van de Kiel universiteit. “Een piepkleine proteïne kan antwoorden geven op grote vragen.”

Pijl
Het is nog onbekend waaraan Ötzi, een man die 5.000 jaar geleden leefde, exact stierf. Ten tijde van zijn overleden was Ötzi 45 jaar oud. Er is enorm veel onderzoek naar de IJsman gedaan, omdat Ötzi wetenschappers de zeldzame gelegenheid biedt om meer te weten te komen over de tijd waarin hij leefde. Uit één van die onderzoeken bleek dat er in de linkerschouder van Ötzi een stukje pijl zat. De conclusie was duidelijk: Ötzi was vermoord. De ijsman zou door de pijl zijn geraakt in een grote ader en in korte tijd zijn doodgebloed.

Combinatie
Toch zijn er ook twijfels, omdat er geen direct bewijs is dat de pijl belangrijke bloedvaten of zenuwen raakte. Mogelijk is de dood van Ötzi een combinatie geweest van diverse factoren: hij werd geraakt door een pijl, viel vervolgens op de grond, waarna hij een snee aan zijn oog opliep en een hersenbeschadiging. Vervolgens bloedde Ötzi dood.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd