ESA biedt mini-satellietjes een lift naar planetoïde aan

aim

ESA biedt zes kleine satellieten de mogelijkheid om in 2020 mee te liften naar de planetoïde Didymos. Een primeur: het zullen de eerste mini-satellieten worden die buiten een baan om de aarde actief zijn.

In oktober 2020 lanceert de Europese ruimtevaartorganisatie haar Asteroid Impact Mission (AIM). De missie voert naar Didymos: een 800 meter grote planetoïde die vergezeld wordt door een 170 meter brede maan. Het is de bedoeling dat zowel Didymos als de maan tijdens deze missie nauwgezet in kaart wordt gebracht. Ook zal er een lander op de maan worden geplaatst. Daarnaast zal geprobeerd worden om de baan van de maan te veranderen door een klein ruimtevaartuig opdracht te geven zich in de maan te boren. Zo hopen onderzoekers meer te weten te komen over de optie om de baan van een planetoïde te veranderen: nuttige informatie mocht zo’n ruimtesteen ooit op de aarde afstevenen.

WIST JE DAT…

Maar als het aan ESA ligt, wordt de nu al fantastisch klinkende missie nog flink uitgebreid. De Europese ruimtevaartorganisatie heeft aan boord van het ruimtevaartuig dat in 2020 naar Didymos vertrekt nog plek voor zes mini-satellieten (CubeSats). Wetenschappers krijgen nu de mogelijkheid om hun ideeën voor deze CubeSats bij ESA neer te leggen en zo – wie weet – een plekje aan boord van AIM te veroveren. “We zijn op zoek naar innovatieve ideeën voor sensoren aan boord van CubeSats die de wetenschappelijke ontdekkingen van AIM kunnen aanvullen,” legt Ian Carnelli namens ESA uit.

Hoewel er aan boord plek is voor CubeSats is niet bewezen dat er ook ruimte is voor zes verschillende ideeën. Een CubeSat is klein (10 bij 10 bij 10 centimeter) en wellicht té klein om in deze context waardevolle wetenschappelijke resultaten te verzamelen. Daarom kan er ook voor gekozen worden om units te vormen die bestaan uit twee of drie CubeSats.

Bronmateriaal

"CubeSats offered deep-space ride on ESA asteroid probe" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door APL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd