Het gewicht van de stegosaurus is niet langer een geheim

3dmodel

Wij praten doorgaans liever niet over ons gewicht, maar het is te hopen dat het voor de Stegosaurus een stuk minder gevoelig ligt. Wetenschappers hebben zijn gewicht achterhaald en..openbaar gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat de Stegosaurus zo rond de 1600 kilogram moet hebben gewogen. Zijn gewicht is daarmee vergelijkbaar met het gewicht van een kleine neushoorn.

In het museum
Onderzoekers bestudeerden het meest complete skelet dat we van de Stegosaurus hebben. Het is te vinden in het Natural History Museum in Londen en behoort toe aan een Stegosaurus stenops. “Omdat dit exemplaar zo compleet is, zijn we in staat geweest om een digitaal 3D-model van het gehele fossiel en elk van zijn 360 botten te maken,” vertelt onderzoeker Charlotte Brassey. Dat model kan vervolgens tot in detail bestudeerd worden. Het grote voordeel van deze aanpak is dat de fossiele resten van de Stegosaurus niet hoeven worden gebruikt.

Modellen van het (beklede) skelet van de Stegosaurus. Afbeelding: Natural History Museum London.
Modellen van het (beklede) skelet van de Stegosaurus. Afbeelding: Natural History Museum London.
3D-model
Nadat de onderzoekers een 3D-model van het skelet hadden gemaakt, zijn ze het skelet gaan ‘bekleden’. Vervolgens maakten ze een schatting van de massa van de dinosaurus. Om de schatting enigszins te kunnen verifiëren, lieten de onderzoekers nog een andere methode om het gewicht van de dinosaurus te kunnen schatten, op de dinosaurus los. Deze methode gebruikt de omtrek van het bot in het been om een schatting van het gewicht te maken. Deze tweede methode schatte de dinosaurus bijna twee keer zo zwaar, maar dat is goed te verklaren: de Stegosaurus die de onderzoekers bestudeerden, was nog jong toen deze stierf en bevond zich in een fase waarin zijn ledematen sneller groeiden dan de rest van zijn lijf. Wanneer de onderzoekers daar rekening mee hielden, kwamen beide methoden uiteindelijk met dezelfde schatting: 1600 kilogram. “Het berekenen van de lichaamsmassa van dieren die al miljoenen jaren dood zijn, is niet gemakkelijk,” stelt onderzoeker Susannah Maidment. “Onze studie is de eerste die verschillende methodes op hetzelfde dier loslaat en laat zien hoe en waarom verschillende methodes om tot een schatting van het lichaamsgewicht te komen, andere resultaten opleveren. De leeftijd waarop het dier stierf, is heel belangrijk.”

Groot achtereind
De onderzoekers zijn vrij zeker van hun schatting van 1600 kilogram. Maar waar zaten al die kilo’s precies? In de buikstreek? Op de heupen? Ook daar hebben onderzoekers wel een idee van. “De belangrijkste spieren die gebruikt werden om de achterpoten naar achteren te trekken waren vrij groot en zaten vrij ver op de staart vast,” stelt Brassey. “In combinatie met de brede heupen kunnen we dus wel stellen dat deze Stegosaurus waarschijnlijk een vrij groot achtereind had.”

Op basis van het lichaamsgewicht van de Stegosaurus hopen onderzoekers nu meer te weten te kunnen komen over de levensstijl van de dino. Bijvoorbeeld hoe snel deze kon lopen en hoeveel deze dagelijks moest eten om zijn lichaam te onderhouden.

Bronmateriaal

"Weight of the world’s most complete Stegosaurus revealed" - NHM.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van het Natural History Museum London.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd