Stoppen met roken is makkelijker kort na de eisprong

Is 1 januari het beste moment om te stoppen met roken? Voor veel vrouwen waarschijnlijk niet. Nieuw onderzoek toont aan dat zij er verstandig aan doen hun stoppoging op een specifiek moment in hun menstruatiecyclus te laten starten.

Canadese onderzoekers trekken die conclusie op basis van een onderzoek onder 34 mannen en vrouwen die elk meer dan vijftien sigaretten per dag rookten. De proefpersonen vulden vragenlijsten in en ondergingen een MRI-scan terwijl ze keken naar neutrale foto’s of foto’s die hun zin in een sigaret stimuleerden. De vrouwen ondergingen die MRI-scan twee keer. Eén keer kort na hun menstruatie en één keer kort na hun ovulatie (eisprong).

WIST JE DAT…

…stoppen met roken gemakkelijker is als je niet direct stopt? Meer wetenschappelijk onderbouwde tips nodig? Klik hier!

Cyclus
“Onze gegevens onthullen dat oncontroleerbare neigingen om te roken sterker zijn aan het begin van de cyclus,” vertelt onderzoeker Adrianna Mendrek. En dat heeft hoogstwaarschijnlijk alles te maken met hormonen. “Afnames van oestrogeen en progesteron leiden mogelijk tot meer afkickverschijnselen en een hogere activiteit in de neurale netwerken die geassocieerd worden met begeerte.”

Na de ovulatie
Het suggereert dat vrouwen die willen stoppen met roken er beter aan doen om hun stoppoging kort na hun ovulatie te starten. Dan is er namelijk meer oestrogeen en progesteron in hun lichaam te vinden. “Rekening houden met de menstruatiecyclus kan vrouwen helpen om te stoppen met roken.” De onderzoekers benadrukken echter dat meer factoren van invloed zijn op de stoppoging van rokers. Denk aan stress of depressie.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat minder dan één op de tien rokers die stoppen met roken erin slaagt om een jaar lang geen sigaret aan te raken. Voor vrouwen is het doorgaans lastiger om te stoppen met roken dan voor mannen. Dat blijkt onder meer uit experimenten onder ratten. “Vrouwelijke ratten worden sneller verslaafd en zijn bereid om harder te werken voor een vergelijkbare dosis.” Het bracht Mendrek en haar collega’s op het idee voor dit onderzoek. “Meer kennis over de neurobiologische mechanismen die invloed hebben op een verslaving zou ons in staat moeten stellen om behandelingen beter af te stemmen op het profiel van de roker.”

Bronmateriaal

"Women, quitting smoking for New Years? Time it with your period" - University of Montreal (via Eurekalert.org)
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd