Eindelijk! Het zonnevliegtuig kan na wat tegenslag zijn wereldreis vervolgen

Het is bijna zover: na maanden van herstelreparaties en testvluchten is het zonnevliegtuig in staat zijn reis om de wereld te hervatten.

Het heeft wat tijd gekost, maar het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 kan zijn reis vervolgen. Binnenkort zal piloot Bertrand Piccard achter het stuur plaatsnemen en koers zetten naar Noord-Amerika.

Problemen
Een jaar geleden begon het zonnevliegtuig aan een wereldreis om te demonstreren wat de mogelijkheden zijn met schone energie. Het vliegtuig werkt op zonne-energie en kan dag en nacht vliegen zonder het gebruik van een druppel brandstof. De Solar Impulse 2 raakte tijdens zijn tocht naar Hawaii in de problemen, waardoor het vliegtuig op het Amerikaanse eiland strandde. “Zoals we vaker hebben meegemaakt met de Solar Impulse blijken obstakels vaak mogelijkheden voor verbeteringen,” zegt CEO, en medeoprichter André Borschberg. “We hebben nu de tijd gehad om opnieuw de sterke mentaliteit binnen ons team terug te winnen en ons avontuur voort te zetten.”

Testvlucht
Tussen eind februari en midden april dit jaar maakte de Solar Impulse 2 in totaal dertien testvluchten. De Solar Impulse 2 maakte ook een vlucht op grootte hoogte om te bekijken of het vliegtuig klaar was voor de oversteek van de Stille Oceaan. Daaruit bleek dat het vliegtuig weer op en top in orde is om zijn reis te hervatten.

Weercondities
Het is nog even afwachten wanneer de weercondities goed genoeg zijn om op te stijgen. Het team onderzoekt in de tussentijd naar welke bestemming het vliegtuig zal gaan. Er zijn vier opties: Phoenix, San Francisco, Los Angeles en Vancouver. Op basis van de lessen uit 2015 is ervoor gekozen om het aantal potentiële bestemmingen uit te breiden. Welke plaats het gaat worden blijft nog even spannend tot een paar dagen voor vertrek.

Als het vliegtuig goed en wel is aangekomen in Noord-Amerika, zal de missie verder gaan naar New York, Europa of Noord-Afrika. De laatste halte is Abu Dhabi: de plek waar het allemaal begon.

Bronmateriaal

Solar Impulse

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd