Nansen-ijsplaat moet afscheid nemen van twee enorme ijsbergen

Satellietbeelden onthullen dat de ijsplaat twee ijsbergen is kwijtgeraakt. De grootste is 20 kilometer lang en 5 kilometer breed.

Wetenschappers voorspelden het vorige maand al: de Nansen-ijsplaat stond op breken. Een scheur in de ijsplaat – die al in 2013 werd opgemerkt, bleek flink gegroeid te zijn. “Er is een enorme scheur, kilometers lang en soms wel meer dan 90 meter breed,” vertelde onderzoeker Ryan Walker toen. Het moment waarop de scheur nog breder werd en een enorme brok ijs loskomt van de ijsplaat, leek heel dichtbij. Maar wanneer het precies zou gaan gebeuren, bleef gissen.

De scheur in de ijsplaat. Afbeelding: C. Yakiwchuck.
De scheur in de ijsplaat. Afbeelding: C. Yakiwchuck.

Tot vorige week. Satellietbeelden laten zien dat op 7 april twee ijsbergen afbraken. De ene ijsberg is zo’n 20 kilometer lang en vijf kilometer breed. De andere is 10 kilometer lang en vijf kilometer breed. Naar schatting zijn de bergen zo’n 250 tot 270 meter dik. De ijsbergen drijven richting het noordoosten en vormen volgens deskundigen geen bedreiging voor de routes die gebruikt worden om stations op Antarctica te bevoorraden.

ijsberg

De Nansen-ijsplaat is ongeveer 50 kilometer lang en 25 kilometer breed. De ijsplaat – die op het water rust – is met name kwetsbaar voor klimaatverandering. De ijsplaat heeft namelijk niet alleen te maken met warmere lucht aan het oppervlak, maar ook met warmer water onder zich.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd