Eigen donkere materie missie voor China?

 ASTRONOMIE  Chinese wetenschappers lobbyen voor meer steun vanuit de overheid voor een baanbrekend project. De wetenschappers willen een satelliet lanceren die donkere materie gaat onderzoeken in de ruimte. Ze geloven er zelfs in dat de satelliet voor het eerst het bestaan van deze mysterieuze materie aantoont.

“Dit wordt een grote doorbraak op het gebied van wetenschap”, vertelt Wu Ji, directeur van het centrum voor ruimtewetenschappen en toegepast onderzoek van de Chinese Academie voor Wetenschap. “Sinds Einsteins relativiteitstheorie is er geen grote doorbraak meer geweest.”

Donkere materie en donkere energie vertegenwoordigen het grootste deel van de massa in het universum, maar hun aanwezigheid is alleen af te lezen uit de gravitationele effecten op visuele materie. Donkere materie speelde mogelijk een centrale rol in de vorming van sterrenstelsels en het ontstaan van het heelal.

Wat de satelliet exact gaat doen is onbekend. De Chinezen bevestigen alleen dat de satelliet voor het eerst empirisch bewijs gaat leveren van het bestaan van donkere materie. Vooralsnog zijn de details over de missie verborgen in een stofwolk.

China besteedt het geld nu vooral aan bemande missies en (weer)satellieten. Tijd voor een andere tak van astronomie!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd