WHO: ‘H1N1 nog tot 2011 gevaarlijk’

 GEZONDHEID  Vreugde alom toen begin deze week bekend werd dat de Mexicaanse griep op zijn retour is. Het aantal patiënten daalt sterk. Maar we zijn er nog niet, zo waarschuwt de Werelgezondheidsorganisatie. Volgens de WHO dienen we zeker tot 2011 nog op onze hoede te zijn. Mutaties liggen namelijk op de loer.

WHO-directeur Margaret Chan waarschuwt dat het griepvirus nog kan muteren. Het is volgens haar dan ook verstandig om voorbereid te zijn op een zo mogelijk nog dodelijker virus. “Het is nog te prematuur en te vroeg om te zeggen dat we het eind van de grieppandemie hebben bereikt. Het is gepast om de ontwikkeling van deze pandemie de komende zes tot twaalf maanden in de gaten te houden. We moeten waken voor een gevoel van zelfgenoegzaamheid.”

Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten hebben de pieken van een tweede golf H1N1 al achter de rug, maar in India, Egypte en op andere plekken neemt het aantal patiënten nog steeds toe, zo meldt Chan.

H1N1 is sinds de eerste uitbraak in 200 landen opgedoken en heeft zo’n 12.000 dodelijke slachtoffers gemaakt. Miljoenen mensen overleefden de griep, de meesten zonder speciale zorg.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd