GEZONDHEID Zweeds onderzoek naar de oorzaken van maagkanker biedt hoop voor de toekomst. Wellicht zou een vaccin zowel zweren als kankergezwellen in de maag kunnen voorkomen of aanvallen. Hoewel op dit moment van een concreet vaccinvoorstel nog geen sprake is, kan er toch voorzichtig gejuicht worden: het is een doorbraak met potentie!
De bacterie Heliobactor pylori veroorzaakt maagzweren en houdt het immuunsysteem voor de gek waardoor de bacterie niet gehinderd wordt. Ongeveer de helft van alle mensen op aarde draagt de bacterie bij zich. Maar slechts enkelen krijgen een maagzweer of maagkanker.
Uit onderzoek is gebleken dat het immuunsysteem de bacterie onvoldoende aanvalt, waardoor een chronische infectie kan ontstaan. Soms ontstaat er een maagzweer of ontsteking van het maagslijmvlies. In het ergste geval mondt dat uit in maagkanker.
Antilichamen zijn in staat om het lichaam te beschermen tegen de helicobacter pylori, doordat ze – gewaarschuwd door het molecuul MEC – naar het geïnfecteerde weefsel getrokken worden. Mensen met maagkanker hebben weinig antilichamen. Een vaccin dat de hoeveelheid MEC vergroot en daardoor meer antilichamen naar de infectie trekt, zou dan ook kunnen helpen. Voorlopig is een dergelijk vaccin nog toekomstmuziek: nader onderzoek moet de haalbaarheid en effectiviteit ervan onderbouwen.