Eetgedrag moeder bepaalt geslacht en gezondheid baby

Vrouwen die net zwanger zijn en dolgraag een jongetje willen, kunnen het best stevig ontbijten en vet eten. Dat blijkt uit onderzoek. Het eetgedrag van vrouwen in de beginfase van hun zwangerschap bepaalt niet alleen het geslacht, maar ook de gezondheid van de baby.

Een dieet zonder al teveel vet en lange periodes waarin niet gegeten wordt – bijvoorbeeld door het overslaan van het ontbijt – vergroot de kans op het krijgen van een meisje.

De onderzoekers analyseerden de genen in de placenta’s van zwangere muizen. Een deel van de muizen kreeg vet voedsel. Het andere deel at gezonder. En dan was er nog de controlegroep, hierin kregen de muizen gewoon voedsel. Al snel bleek dat met name vrouwelijke foetussen extra vatbaar zijn voor het dieet van hun moeder. Hun genen veranderden naar aanleiding van het eetgedrag van de moeder het snelst.

Na twaalf dagen bleek het dieet van alle muizen samen goed te zijn voor zo’n 2000 genetische veranderingen. De onderzoekers concluderen dat voedsel van grote invloed is op het geslacht en de gezondheid van de baby. Die invloed is het grootst op de vrouwelijke foetus.

Een dieet met veel calorieën en regelmatig ontbijt vergroot de kans op een jongen van tien naar elf op elke twintig geboorten. Ook de gezondheid van de zoon of dochter is afhankelijk van het dieet en de gesteldheid van de moeder. Zonen van moeders met overgewicht hebben een grotere kans dan meisjes om ook overgewicht te krijgen.

De laatste veertig jaar worden in de geïndustrialiseerde landen minder jongens geboren. Volgens de onderzoekers kan dat te maken hebben met de levensstijl van vrouwen: ze letten meer op hun gewicht en eten dus zonder al te veel vet. Bovendien zorgt haast ervoor dat ook het ontbijt regelmatig wordt overgeslagen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd