Eerste ruimtewandeling zit erop

Astronauten Garrett Reisman en Stephen Bowen hebben gisteren hun eerste ruimtewandeling gemaakt. Ze moesten een antenne op de romp van het ISS plaatsen. En dat viel niet mee; de heren kregen nogal wat tegenslag te verduren waardoor de wandeling 7,5 uur duurde.

De twee astronauten moesten namelijk ook nog wat dingen rechtzetten. Toen hun spaceshuttle – de Atlantis – was aangekomen, kon er geen inspectie van het hitteschild plaatsvinden, omdat één van de kabels in de war zat. Dat moest dus eerst opgelost worden.

Storing
De ruimtewandeling werd nog eens bemoeilijkt doordat een storing ontstond waardoor twee camera’s uitvielen. Deze camera’s bevonden zich op de robotarm die de astronauten nodig hadden om hun klus te klaren. De storing werd snel opgelost en de astronauten konden weer verder.

Gelukt
De eerste ruimtewandeling zou oorspronkelijk 6,5 uur in beslag nemen, maar duurde dus een uurtje langer. Maar uiteindelijk is de klus geklaard. “We hadden met wat haken en ogen te maken,” concludeert Emily Nelson van NASA. “Ik denk dat we dat allemaal opgelost hebben en dat dit een heel succesvolle dag is geweest.”

Tijdens de eerstvolgende ruimtewandeling plaatsen de astronauten de Russische Rassvetmodule. Deze nieuwe kamer zal dienst doen als opslagruimte en dockingpoort voor de Russische Soyuz- en Progress-capsules.

Bronmateriaal

"First STS-132 Spacewalk Complete" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd