Warmste april ooit gemeten

De maand april was wereldwijd de warmste april ooit gemeten. Dit meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration. Volgens de Amerikaanse instantie was het in de aardse oceanen en op het land de afgelopen maand opvallend warm met een gemiddelde temperatuur van 14,5 graden Celsius.

De afgelopen eeuw was het gemiddeld 13,7 graden Celsius in april. Dit betekent dat het tijdens de afgelopen recordmaand 0,76 graden Celsius warmer was dan normaal. Niet de temperatuur op het land, maar de temperatuur van de oceanen zorgde voor het record.

NOAA baseert de conclusie op gegevens van het National Climatic Data Center. Dit centrum bezit globale weergegevens vanaf het jaar 1880.

De National Oceanic and Atmospheric Administration wijt het record aan het verschijnsel El Niño. De El Niño Zuidelijke Oscillatie zwakte in april sterker af dan normaal, waardoor het aantal temperatuurverstoringen terugnam.

De gebieden die het meest leden onder de hoge temperaturen waren Noord-Rusland, het oosten van de Verenigde Staten, Alaska, Canada, Zuid-Azië, Australië en Noord-Afrika. In Argentinië, China, Oost-Rusland, Mongolië en het westen van de Verenigde Staten was het opvallend koel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd