Eerste mobiele Europese afvalrobot

Europese wetenschappers hebben een robot gebouwd, die door nauwe straten kan manoeuvreren om afval op te halen. Het werkt heel simpel: iemand heeft een vuilniszak met afval en belt naar de robot. Vervolgens rijdt de robot automatisch naar het desbetreffende adres om de vuilniszak op te pikken.

De DustCart is een oplossing voor historische steden met smalle straten. Mensen hoeven geen groene kliko aan de weg te zetten, maar kunnen op ieder gewenst tijdstip de DustBot oproepen om de afvalzak op te halen.

Maar er is meer: de DustCart haalt niet alleen afval op, maar maakt ook nog eens automatisch de straat schoon. “Ja, het is een vuilnisbak op wielen, maar de robot heeft veel meer in huis”, aldus professor Paolo Dario, die het project coördineert.

DustCart bevat een aantal camera’s en andere sensoren, dus het voertuig zal niet snel voor een aanrijding zorgen. De DustCart weet dankzij een draadloos netwerk precies waar hij naar toe moet en wat de snelste route is.

“Het is de droom van iedere robotica-onderzoeker om een volledig automatisch en intelligent systeem te ontwikkelen”, zegt Dario. “Maar wij kozen voor een andere aanpak. We bouwden een slimme robot in een slimme omgeving. De robot ‘praat’ met zijn omgeving en de omgeving communiceert terug. Daar komt veel meer informatie bij kijken.”

Op dit moment wordt de DustCart getest in het kleine stadje Peccioli in Italie. Twee DustCarts halen het afval op van zo’n honderd huishoudens. Als de test succesvol is, dan ziet de toekomst van DustCart er rooskleurig uit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd