Eerste foto ooit van vogel met ‘babybuikje’

reunionstormvogel

Voor het eerst is een vogel met een ‘babybuikje’ in de lucht gefotografeerd. Op de foto is het contour van een ei in haar onderbuik goed te zien. Dit is niet eerder waargenomen.

Een internationaal team van onderzoekers leerden tijdens de expeditie meer over de réunionstormvogel. Deze vogel leeft op het eiland Réunion, ten oosten van Madagaskar. Het is één van de minst bekende vogels ter wereld, aangezien de stormvogel slechts zelden wordt gespot.

Maar nu is daar deze foto. Bijzonder omdat de réunionstormvogel zichtbaar is, maar vooral ook om de aanwezigheid van een ei in haar buik. “Ik zag de réunionstormvogel naderen en mijn oog viel direct op haar buik”, vertelt onderzoeker Hadoram Shirihai. “Ik riep direct naar de andere expeditieleden: ‘ze heeft een ei, ze heeft een ei!’ Ze vloog vlak langs de boot, waardoor ik dit magische moment kon vastleggen.”

Zeldzaam kiekje
De onderzoekers denken dat de foto een uur voor het leggen van het ei gemaakt is. “Dit zijn ook de eerste foto’s van de réunionstormvogel die op zee zijn gemaakt”, vult Vincent Bretagnolle aan. “We dachten altijd dat er slechts enkele tientallen broedende paren waren, maar uit onze observaties blijkt dat er veel meer réunionstormvogels zijn.”

Met uitsterven bedreigd
Wel staat de réunionstormvogel op de rode lijst van het IUCN, omdat er weinig broedende vogels zijn en omdat ze gemakkelijke prooien zijn voor diverse roofdieren. De onderzoekers hielpen de vogels in het gebied door regelmatig kilo’s bevroren vis en visolie overboord te gooien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd