In de donkere diepten van de Tasmaanse zee is een mysterieus diertje gevonden. Het diertje – dat op een champignon lijkt – past niet in het huidige classificatiesysteem van organismen. Wie weet wat dit bijzondere wezentje is?
Het diertje behoort tot de nieuwe groep Dendrogramma en leeft op een diepte van 400 tot 1.000 meter voor de zuidoostelijke kust van Australië. Het is ongeveer 1,5 centimeter lang en iets meer dan één centimeter breed. De stengel van het diertje is zowel zijn mond als zijn anus. Het champignon-achtige wezentje lijkt familie te zijn van de neteldieren, alleen zijn er wel verschillen. Zo hebben de Dendrogramma geen netelcellen zoals de neteldieren en geen tentakels zoals de ribkwallen.
Een levend fossiel?
Het wezentje vertoont gelijkenissen met uitgestorven levensvormen die 540 tot 580 miljoen jaar geleden leefden, de zogenoemde Trilobozoa. De wetenschappers beweren dat er overeenkomsten zijn, zoals de takken in het spijsverteringsstelsel. Deze takken zijn duidelijk zichtbaar in de schijf van de paddenstoel. Zijn de Dendrogramma levende fossielen?
Vervolg
Australische onderzoekers gaan de moleculen van de Dendrogramma analyseren om de juiste plek in het classificatiesysteem aan te wijzen. “We moeten dan wel nieuwe exemplaren vangen, omdat de onderzochte dieren beschadigd zijn door de formaline (vloeistof, red.) waarin ze zijn bewaard”, vertelt paleontoloog Jim Gehling van het museum van Zuid-Australië. “Dit kan even duren, omdat de dieren diep onder het wateroppervlak leven.”
Foto’s
Benieuwd naar meer foto’s van de Dendrogramma? Het paper verschijnt deze maand in PLOS ONE, waar ook meer foto’s van de zeedieren te zien zijn.