Eén persoon in een kamer resulteert elk uur in 37 miljoen extra bacteriën in de lucht, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Er is al heel veel onderzoek gedaan naar bacteriën. Zo achterhaalden onderzoekers eerder al met welke bacteriën we in alledaagse situaties te maken krijgen. Maar voor het eerst is nu onderzocht welke bijdrage één mens aan de hoeveelheid bacteriën in een kamer levert.
Klaslokaal
De onderzoekers analyseerden de deeltjes in een klaslokaal op de begane grond van de universiteit. Het onderzoek duurde acht dagen, zo is in het blad Indoor Air te lezen. Vier van de acht dagen was de kamer bezet. En de deuren en ramen werden zoveel mogelijk dicht gehouden.
Grotere deeltjes
Wanneer er mensen in de kamer aanwezig waren, bevonden zich in de lucht aanzienlijk meer bacteriën en schimmels. Ook waren de deeltjes waaraan deze zich hechtten aanzienlijk groter. En dat is belangrijk: de grootte van de deeltjes beïnvloedt namelijk of ze gefilterd en dus uit de lucht kunnen worden gehaald of rond blijven zweven. Zo’n achttien procent van alle bacteriën in de kamer was afkomstig van mensen.
37 miljoen
Wanneer één mens de kamer binnenkwam, kwamen er in de lucht gemiddeld zo’n 37 miljoen bacteriën bij. Een groot deel daarvan bevindt zich reeds in de kamer – bijvoorbeeld in de vloerbedekking – en wordt door toedoen van de binnenkomer weer in omloop gebracht. “De meeste mensen verplaatsen wat eerder al is achtergelaten,” verelt onderzoeker Jordan Peccia in een persbericht van de universiteit van Yale. “Het stof op de vloer blijkt een belangrijke bron van de bacteriën die we inademen te zijn.”
Al die miljoenen bacteriën: u zou er kriebelig van worden. Toch is het onderzoek niet direct reden tot zorg. Slechts een heel klein deel van de bacteriën – minder dan 0,1 procent – kan ons ook echt ziek maken. Toch is het wel heel belangrijk dat onderzoekers weten waar bacteriën zich ophouden en hoe ze zich verspreiden. Hopelijk leidt het tot effectieve methoden om de lucht te zuiveren.