GEZONDHEID Mensen worden – afhankelijk van de X- of Y-chromosomen die door hun lijf razen – geboren als een jongen of een meisje. Daar valt verder weinig aan te veranderen. Tenminste…dat dachten we. Maar een nieuw onderzoek zet die wetenschap op z’n kop. Neem één gen weg en het geslacht verandert!
Onderzoekers hebben ontdekt dat man- of vrouwzijn niet iets is wat permanent vastligt. Sterker nog: ons lichaam moet die status zelf bijhouden door een interactie van genen. Het lijkt erop dat er in ons lichaam voortdurend een strijd wordt geleverd tussen genen van het mannelijk en vrouwelijk geslacht. Het lichaam moet dus echt moeite doen om het ‘aangeboren’ geslacht te behouden.
De wetenschappers hebben hun theorie op muizen getest. Ze schakelden het gen FoxL2 uit en de ovariumcellen van volwassen vrouwtjes veranderden spontaan in testosteronproducerende cellen. De vrouwtjes gingen echter geen sperma produceren.
Door het gen FoxL2 uit te schakelen, kreeg het mannelijke gen Sox9 de overhand en werden de vrouwelijke muizen man. Dit gen stuurt vervolgens chemische signalen uit die ervoor zorgen dat er testosteron wordt geproduceerd. De concentratie Sox9 bleek bij de vrouwtjesmuizen zonder het FoxL2-gen honderd keer zo hoog dan bij een normale vrouwelijke muis. Omdat mensen (en alle andere zoogdieren) over het gen FoxL2 beschikken, zou de theorie in ieder geval ook voor mensen opgaan.
Het onderzoek vormt hiermee een verklaring voor het feit dat vrouwen na de menopauze mannelijker worden. Ook geeft het een antwoord op de vraag waarom sommige mensen zich niet goed voelen in hun eigen lichaam en zich laten ombouwen tot een persoon van het tegenovergestelde geslacht.