Echt vergeven worden? Sorry zeggen, is vaak niet genoeg!

Elton John zong het al ‘Sorry seems to be the hardest word‘, maar nieuw onderzoek wijst er nu op dat het woord ‘sorry’ niet eens genoeg is. Wie echt vergeven wil worden, zal ook actie moeten ondernemen.

Wetenschappers verzamelden een groep proefpersonen en lieten ze deelnemen aan een experiment. De proefpersonen werden alleen in een hokje gezet en kregen te horen dat er in drie rondes loten zouden worden uitgedeeld. Met die loten maakten ze kans op een cadeaubon van 50 dollar. Tijdens elke ronde werden tien loten uitgedeeld. Die tien loten moesten de proefpersonen delen met een onbekende partner.

Oneerlijk
In de eerste rond kregen de proefpersonen twee lootjes. In de tweede ronde kregen ze er negen. Sommige proefpersonen kregen te horen dat de verdeling van de lootjes door de partner was uitgevoerd. Anderen dat het puur toeval was: zij en de partner kregen geheel willekeurig een aantal lootjes. In de tweede ronde kregen de proefpersonen die dachten dat de partner de lootjes had verdeeld een briefje waarop de partner excuses aanbod voor de oneerlijke verdeling in de eerste ronde. Sommige proefpersonen kregen naast het briefje ook enkele lootjes uit de eerste ronde ‘terug’: als een soort vergoeding voor het oneerlijke gedrag van de partner.

Vergeving
In de derde ronde mochten de proefpersonen zelf de lootjes verdelen. De onderzoekers keken wat ze de ander toeschoven en lieten de proefpersonen daarna nog een vragenlijst invullen. Middels die vragenlijst konden de onderzoekers achterhalen hoe sterk de proefpersonen geneigd waren om hun partner te vergeven.

Uit het onderzoek blijkt dat een vergoeding aanbieden ertoe kan leiden dat mensen vergeven worden, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Positive Psychology. Maar niet altijd is een vergoeding genoeg. Soms is excuses aanbieden nodig om de schade helemaal te herstellen. Alleen een vergoeding zorgt er voor dat mensen degene die ze kwaad heeft gedaan wel beter behandelen, maar niet per se vergeven. Terwijl een actie (vergoeding) en woorden (een excuus) de grootste kans op algehele vergeving biedt. Sorry zeggen, mag dan op zichzelf al moeilijk zijn: het is vaak nog niet genoeg.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd