Duizenden jaren oude sieraden ontdekt in Israël

Onder de sieraden bevindt zich onder meer een gouden oorring met wilde geiten erop. De sieraden zijn zeker 3000 jaar oud en sommige sieraden komen waarschijnlijk uit Egypte.

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv vonden de sieraden in het noorden van Israël. In 2010 werd in dit gebied een soort vaas ontdekt. Onlangs maakten wetenschappers de vaas schoon en ontdekten er vervolgens diverse sieraden in. Ze troffen onder meer een ring en oorbellen aan. De sieraden waren in doeken gewikkeld. Dat de sieraden in een vaas zitten, is opmerkelijk, maar de onderzoekers denken het wel te kunnen verklaren. “Het is duidelijk dat mensen de collectie probeerden te verstoppen en om wat voor reden dan ook konden ze niet terugkomen om deze weer op te halen,” vertelt onderzoeker David Ussishkin.

Sieraden uit de vaas. Foto: Universiteit van Tel Aviv.
Kanaän
De vaas bevond zich in een Kanaänitisch huis en de sieraden behoorden waarschijnlijk toe aan de vrouw die hier ooit woonde. Een deel van de sieraden is overduidelijk van Kanaänitsche oorsprong, maar er zijn er ook die uit Egypte afkomstig lijken. Deze sieraden zijn gemaakt van carneool: een materiaal dat zo’n 1100 voor Christus veelvuldig in Egypte werd gebruikt. De sieraden komen dan ook mogelijk uit Egypte of zijn in ieder geval op Egyptische sieraden geïnspireerd. En dat is niet zo heel vreemd: in die tijd hadden mensen uit Egypte en mensen in dit deel van het huidige Israël regelmatig contact met elkaar.

Egypte
De onderzoekers hopen nog vast te kunnen stellen of de sieraden echt uit Egypte komen. Dat doen ze door de samenstelling ervan te bestuderen. Als de sieraden uit puur goud en niet uit een mix van goud en zilver bestaan, is het aannemelijk dat ze uit Egypte komen. De oude Egyptenaren beschikten namelijk wel over veel goud, maar over weinig zilver.

Uniek
Natuurlijk zijn alle gevonden sieraden alleen al vanwege hun leeftijd heel bijzonder. Maar één exemplaar springt er toch echt uit. Het gaat om een gouden oorbel met daarop wilde geiten. Zoiets hadden de onderzoekers nog nooit gezien. “In het geval van unieke objecten dan zoeken we naar vergelijkbare objecten om deze tegen de juiste culturele en chronologische achtergrond te plaatsen, maar in dit geval hebben we nog niets vergelijkbaars kunnen vinden.”

Het onderzoek naar de sieraden is zoals gezegd nog niet ten einde. De onderzoekers gaan niet alleen de samenstelling van de sieraden nog verder onderzoeken, maar verdiepen zich ook nog in de doeken waar de sieraden in gewikkeld waren.

Bronmateriaal

"Unique Gold Earring Found in Intriguing Collection of Ancient Jewelry at Tel Megiddo" - Aftau.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de universiteit van Tel Aviv.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd