Drukke snelweg niet goed voor hartpatiënt

  Mensen die een hartaanval hebben overleefd en aan een drukke snelweg wonen, lopen een groter risico om vroeg te sterven, zo blijkt.

  In een nieuw Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Circulation onderzochten wetenschappers 3.547 overlevenden van een hartaanval. De overlevenden waren gemiddeld 62 jaar oud. De onderzoekers kwamen er achter dat de proefpersonen die dicht bij een snelweg wonen een hoger overlijdensrisico hebben. Volgens het team komt dit mogelijk door een combinatie van luchtvervuiling en het lawaai bij een snelweg en de stress die daarbij ontstaat. Zo lopen mensen die minder dan 100 meter van een snelweg vandaan wonen, 27 procent meer risico om binnen tien jaar te sterven. Degenen die tussen de 100 en 199 meter van een snelweg af wonen, hebben een verhoogd risico van 19 procent en mensen die tussen de 200 en 999 meter van een snelweg af wonen, 13 procent. Het onderzoek vond plaats rondom snelwegen in de Verenigde Staten.

  WIST U DAT…

  …de oude Egyptenaren al last hadden van luchtvervuiling?

  Tijdens de tien jaar dat het onderzoek in beslag nam, stierven 1.071 proefpersonen. Van deze groep overleed 63 procent aan hart- en vaatziekten, 12 procent aan kanker en 4 procent aan longziekten. De onderzoekers onderzochten de persoonlijke, klinische en omgevingsfactoren die mogelijk een rol konden spelen. Zij kwamen er achter dat vooral mensen die een lager niveau van onderwijs hadden gevolgd, vlak bij een drukke snelweg wonen. En dus vaker worden blootgesteld aan luchtvervuiling. Het was al bekend dat deze vorm van vervuiling voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zorgde bij de algehele bevolking. Maar dit onderzoek levert nieuw bewijs dat het voor een langere tijd blootgesteld worden aan snelwegen, een verhoogd risico op overlijden met zich mee brengt. En dan vooral bij mensen die al aan een hart- en vaatziekte lijden.

  Volgens de onderzoekers moet de overheid in het vervolg overwegen om nieuwe woonwijken op grotere afstand van de drukke snelwegen aan te leggen. Ook zouden mensen die al dicht bij een snelweg wonen beter geïnformeerd moeten worden over de risico’s en welke maatregelen zij kunnen nemen om die risico’s te verkleinen. U kunt dan denken aan het stoppen met roken, een gezonder dieet en de bloeddruk en het cholesterolniveau onder controle houden.

  Bronmateriaal

  "Residential Proximity to Major Roadway and 10-Year All-Cause Mortality After Myocardial Infarction" - circ.ahajournals.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Virtual BCM-Bobb & Company Marketing (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd