Uw hond voelt mogelijk echt met u mee

Een nieuw onderzoek naar geeuwende honden wijst erop dat ze zich echt met ons verbonden weten en ook echt met ons meevoelen.

Er wordt de laatste tijd heel veel onderzoek gedaan naar geeuwen en dan met name naar ‘besmettelijk geeuwen’. Daarvan is sprake wanneer u moet geeuwen, omdat iemand anders geeuwt. Grote vraag is namelijk waarom we met anderen meegeeuwen. Uit onderzoek is al gebleken dat we sneller met familie meegeeuwen en dat autistische kinderen zelden met mensen meegeeuwen. Veel onderzoekers denken dat de besmettelijke geeuw gebaseerd is op empathie: we voelen met de ander mee en willen dat ten bate van de goede verstandhouding laten merken.

Meeleven?
Uit onderzoeken is ook al gebleken dat onze geeuwen ook besmettelijk zijn voor honden. Maar wil dat dan zeggen dat ze met ons meeleven? Wetenschappers beten zich in dat vraagstuk vast.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs voor het eerst het wakkere brein van de hond hebben gescand?

Luisteren
Ze lieten honden geeuwen horen en keken of het geluid ervan ze al kon bewegen om ook te gaan geeuwen. Dat bleek inderdaad het geval te zien. Maar opvallend genoeg geeuwden de honden veel vaker in reactie op een geeuw die ze bekend voorkwam (bijvoorbeeld de geeuw van hun baasje).

Verbonden
En daarmee is dit het eerste voorzichtige bewijs dat honden ons niet zomaar nadoen, maar dat ze meegeeuwen omdat ze zich met ons verbonden weten en met ons meevoelen. Nader onderzoek is noodzakelijk om te bewijzen dat empathie aan de meegeeuwende hond ten grondslag ligt, zo benadrukken de onderzoekers in het blad Short Communication.

Maar een hond die met ons meeleeft, is niet zo heel vergezocht. Uit eerder onderzoek bleek al dat honden de emoties van hun baasjes aanvoelen en zelfs over kunnen nemen.

Bronmateriaal

"Auditory contagious yawning in domestic dogs (Canis familiaris): first evidence for social modulation" - Springerlink.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vinay Deep (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd