Onderzoekers hebben in een grot in Spanje drie nieuwe soorten springstaarten ontdekt. De kleine organismen gebruiken hun staart om weg te springen als gevaar dreigt en behoren tot één van de oudste diersoorten ter wereld.
De onderzoekers troffen de springstaarten aan in de Maestrazgo-grotten. “het bestuderen van fauna in deze grotten stelt ons in staat om meer te weten te komen over de biodiversiteit,” stelt onderzoeker Enrique Baquero. Hij wijst erop dat de drie nieuwe soorten heel bijzonder zijn. “Dit zijn organismen die duizenden jaren van isolatie overleefd hebben. Het feit dat ze ‘familie’ aan het oppervlak hebben, betekent dat het eigenlijk relieken uit het verleden zijn die de klimaatverandering die buiten de grotten heeft plaatsgevonden, hebben overleefd.”
De organismen leven in totale duisternis. Om toch een goed beeld van de omgeving te kunnen krijgen, zijn ze zeer goed in staat om stoffen op te merken, zo stellen de onderzoekers in het blad Zookeys.
De drie nieuwe soorten hebben de namen Pygmarrhopalites maestrazgoensis (zie de afbeelding bovenaan dit artikel), P. cantavetulae en Oncopodura fadriquei (zie hieronder) gekregen. Ze behoren tot de zespotigen. Toch zijn ze in veel opzichten niet te vergelijken met insecten: ze zijn primitiever. Zo missen ze vleugels en is de structuur van hun mond anders. Het meest opvallende is hun furcula: de staart waarmee ze als gevaar dreigt ver weg kunnen springen.