Wetenschap kraakt genetische code van broodtarwe

Wetenschappers zijn er eindelijk in geslaagd om de genetische code van broodtarwe, één van de belangrijkste gewassen op aarde, te kraken. Met de informatie kunnen onderzoekers de toekomst van broodtarwe veilig stellen.

De onderzoekers identificeerden 96.000 genen en vormden zich bovendien een beeld van hoe die genen met elkaar verband houden. De onderzoekers vertaalden al die onderzoeksresultaten in een analyse weer zowel wetenschappers als mensen die tarwe verbouwen hun voordeel mee kunnen doen.

De studie wordt door sommigen bestempeld als een ‘enorme doorbraak’. Broodtarwe is één van de belangrijkste gewassen op aarde. En dat maakt het gewas ook kwetsbaar: mislukte oogsten zijn een groot probleem, omdat zoveel mensen ervan afhankelijk zijn. Onderzoekers willen daarom ook graag broodtarwe telen dat meer tarwe oplevert, beter bestand is tegen ziekten, droogte en andere problemen die er uiteindelijk toe leiden dat een oogst mislukt.

Maar om dergelijke sterke gewassen te telen, moeten we eerst weten hoe broodtarwe in elkaar steekt. Dit onderzoek is een belangrijke stap in de juiste richting. “Met het oog op de mislukte oogsten van dit jaar en zorgen over de invloed die deze mislukkingen op de prijs van tarwe hebben, kan deze doorbraak niet op een beter moment komen,” stelt onderzoeker Douglas Kell. “Deze moderne strategie is een belangrijke component in het ondersteunen van de voedselzekerheid en voorziet telers van de gereedschappen die ze nodig hebben om rubuustere variëteiten met hogere opbrengsten te produceren.”

Bronmateriaal

"Major breakthrough in deciphering bread wheat's genetic code" - Bristol.ac
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dag Terje Filip Endresen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd