Dit is de kleinste computer ooit

Wetenschappers van de universiteit van Michigan hebben de kleinste computer ter wereld gemaakt. De computer heeft een kleine accu, een geheugenkaart, een drukmeter, een antenne en een processor. Op de foto links ziet u de kleine machine op een muntstuk van één dollarcent liggen. De computer heeft een grootte van slechts één kubieke millimeter.

“De volgende grootste uitdaging is om nog kleinere computers te maken”, zegt David Blaauw van de universiteit van Michigan. “Wellicht dat mensen in de toekomst tientallen tot honderden van deze computers in hun lichaam hebben zitten, die allerlei lichaamsfuncties in de gaten houden.”

Dit is een zeer interessant idee. Minicomputers kunnen aangeven wanneer er bijvoorbeeld een tumor ontstaat. Of wanneer de gehoorfunctie van een persoon achteruit gaat. Voorlopig is dit nog science-fiction, maar gezien de huidige technologische vooruitgang is het meer dan logisch dat wij ooit volgestopt worden met kleine computers.

WIST U DAT…

…een supercomputer anno 2011 slimmer is dan een mens?

De miniscule computer kan geimplanteerd worden in een menselijk oog. Vervolgens is de computer in staat om de interne druk van het oog te meten. Zo kunnen wetenschappers op zoek gaan naar tekenen van glaucoom (groene staar). Groene staar is een aandoening waarbij de verhoging van de druk in de oogbal leidt tot gezichtsvelduitval of zelfs blindheid.

De minicomputer gebruikt erg weinig stroom. Het systeem consumeert gemiddeld 5,3 nanowatt elektriciteit. De computer maakt gebruik van zonne-energie om de batterijen op te laden. Het systeem kan een week informatie opslaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd