Dit gebeurt er onder uw huid als een mug u prikt (filmpje!)

mug

Altijd al willen weten wat er nu precies onder uw huid gebeurt als een mug op uw arm landt en u even later prikt? Wetenschappers brengen het in beeld. In het filmpje is te zien hoe de flexibele snuit van de mug onder de huid op zoek gaat naar een ader en deze doorboort, waarna de mug aan zijn maaltje begint.

De onderzoekers maakten het filmpje met behulp van een microscoop, een muis en een mug. Ze lieten een mug van de soort Anopheles gambiae op de muis landen en keken met behulp van een microscoop wat er onder de huid van de muis gebeurde. Het resultaat ziet u hieronder.

In het filmpje ziet u een bruine ‘naald’ en enkele dunnere sliertjes. De brede bruine ‘naald’ is de snuit van de mug. De sliertjes eromheen helpen de mug om de huid te doorboren. In het filmpje is goed te zien dat de mug ijverig naar een geschikte ader zoekt. Die zoektocht kan soms best even duren en soms lukt het de mug zelfs niet om zo’n ader te vinden.

Zodra de ader gevonden is, prikt de mug er een gaatje in en begint bloed uit de ader te zuigen. Dat is in onderstaand filmpje te zien.

De onderzoekers bestudeerden de muggen in de hoop meer te weten te komen over malaria. Zo keken ze bijvoorbeeld wat er vanaf het moment dat een mug in het lijfje van de muis drong gebeurde wanneer deze mug de malaria-veroorzakende Plasmodium-parasiet bij zich droeg.

Bronmateriaal

"Visualizing Non Infectious and Infectious Anopheles gambiae Blood Feedings in Naive and Saliva-Immunized Mice" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door James D. Gathany (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd