Mooiste sterrenregen van het jaar produceert nu al vuurbollen

  vuurbol

  In de nacht van maandag op dinsdag pieken de Perseïden: de sterrenregen laat dan tot wel honderd vallende sterren per uur zien. Maar in aanloop daar naartoe is er ook al genoeg te zien, zo blijkt wel uit een filmpje dat NASA heeft vrijgegeven. Op het filmpje is een vuurbol te zien.

  “Hierbij een video van een heldere meteoor die in de vroege uurtjes van 30 juli door onze camera is waargenomen,” zo schrijft één van de NASA-wetenschappers op YouTube. “Er zijn al verschillende meteoren waargenomen en dat terwijl de piek nog moet komen!”

  Heel veel vuurbollen
  Wetenschappers houden hum camera’s de komende week strak op de hemel gericht, in de hoop nog meer vuurbollen te zien. En dat is niet zo gek. Recent onderzoek toonde namelijk aan dat de Perseïden van alle jaarlijks terugkerende sterrenregens de meeste vuurbollen produceren.

  Tussen 2008 en 2013 hebben de Perseïden 568 vuurbollen geproduceerd. Afbeelding: NASA.
  Tussen 2008 en 2013 hebben de Perseïden 568 vuurbollen geproduceerd. Afbeelding: NASA.

  Swift-Tuttle
  De vuurbollen hebben we te danken aan komeet Swift-Tuttle. Deze heeft een puinspoor achtergelaten waar onze planeet elk jaar in augustus doorheen beweegt. Stof- en puindeeltjes komen in onze atmosfeer terecht, verbranden en produceren zo een streepje licht (in de volksmond ook wel vallende ster genoemd). Omdat de komeet Swift-Tuttle een vrij grote kern heeft, produceert deze vele meteoren en veel van deze stukjes puin zijn groot genoeg om echte vuurbollen aan de hemel op te leveren.

  Zoals gezegd piekt de meteorenzwerm in de nacht van maandag op dinsdag. Als het weer meewerkt, zijn dan ook vanuit Nederland tientallen meteoren per uur te zien. En wie weet hebben wij ook wel het geluk om een echte vuurbol te spotten!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd