Deze ‘zonnebloem’ wekt energie op en produceert drinkwater

zonnebloemen

Wetenschappers hebben zich laten inspireren door de zonnebloem en een zonnebloemvormige schijf ontwikkeld die niet alleen energie opwekt, maar ook nog eens zout water drinkbaar kan maken.

De schijf is bedekt met 36 spiegels die gemaakt zijn van 0,2 millimeter dik gerecycled plastic folie met een zilveren coating. De spiegels zorgen ervoor dat de straling van de zon geconcentreerd wordt en op fotovoltaïsche chips valt. Elk van deze één bij één centimeter grote chips produceert op een zonnige dag tot 57 watt.

Afkoelen
Je kunt je wel voorstellen dat de chips – waar dankzij de spiegels alle opgevangen straling van de zon op geconcentreerd wordt – enorm heet worden. Daarom hebben de onderzoekers een koelsysteem ontwikkeld. Onder de chips bevinden zich microkanaaltjes waardoor water loopt. Het water absorbeert de warmte en zo ontstaat water met een temperatuur van zo’n 85 tot 90 graden Celsius. Dankzij het water blijven de chips relatief koel: zo’n 105 graden Celsius, oftewel aanzienlijk koeler dan wanneer het koelsysteem er niet zou zijn: 1500 graden Celsius.

Drinkwater
Met een paar aanpassingen zou dit koelsysteem ook gebruikt kunnen worden om zout water drinkbaar te maken. Het zoute water zou dan tijdelijk moeten verdampen om het van het zout te ontdoen. Het systeem zou zo in staat moeten zijn om per vierkante meter zo’n 30 tot 40 liter drinkwater te produceren en nog steeds zo’n twee kilowattuur per dag aan elektrische energie op te wekken. “Dat is iets minder dan de helft van de hoeveelheid water die de gemiddelde persoon per dag volgens de Verenigde Naties nodig heeft,” zo stellen de onderzoekers. Een installatie met meerdere van deze zonnebloemachtige schotels zou in staat moeten zijn om een hele stad van water te voorzien.

De energie opwekkende zonnebloemen bevinden zich op een soort draaischijf. Ze kunnen dus de zon volgen en er zo voor zorgen dat ze de gehele dag door de maximale hoeveelheid zonnestraling ontvangen. De uit onder meer spiegels bestaande schotel wordt omgeven door een plastic overkapping die de spiegels niet alleen beschermd tegen regen of stof, maar ook moet voorkomen dat vogels en andere dieren door toedoen van de schotel in de problemen komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd