Deze AI-app herkent een depressie eerder dan jijzelf

Je zou denken dat je zelf het beste weet of je depressief bent of niet, maar er is nu een app, die dat toch nog net iets sneller doorheeft. Met behulp van camerabeelden en gezichtsherkenning ziet de MoodCapture-app precies hoe jij je voelt.

Het werkt als volgt: op het moment dat je je telefoon ontgrendelt met gezichtsherkenning legt de selfiecamera je gezichtsuitdrukking en de omgeving waarin je je bevindt vast. Vervolgens scant de software op basis van kunstmatige intelligentie de beelden op signalen die wijzen op depressie. In de nieuwe studie zijn 177 depressieve mensen gevolgd. De app identificeerde de vroege symptomen met een nauwkeurigheid van 75 procent.

Digitale zorg
De resultaten zijn veelbelovend en de app kan waarschijnlijk al binnen vijf jaar op grote schaal worden ingezet. “Dit is de eerste keer dat ‘natuurlijke’ beelden zijn gebruikt om een depressie te voorspellen”, zegt hoofdonderzoeker Andrew Campbell van het Amerikaanse Dartmouth College. “Er is een duidelijke trend richting meer digitale geestelijke gezondheidszorg, waarbij technologische hulpmiddelen op een betrouwbare manier de stemming kunnen voorspellen bij mensen die kampen met ernstige depressieklachten.”

Gezichtsherkenningssoftware
“Mensen gebruiken gezichtsherkenningssoftware om hun telefoons honderden keren per dag te ontgrendelen. Ik heb dit bijvoorbeeld zelf deze week al meer dan achthonderd keer gedaan”, zegt Campbell. “MoodCapture maakt gebruik van die gezichtsherkenningstechnologie via deep learning en AI-hardware, dus er is een geweldig potentieel om deze techniek op te schalen zonder dat de gebruiker daar last van heeft”, legt hij uit.

“Iemand ontgrendelt gewoon zijn telefoon, MoodCapture kent de dynamiek van diens depressie en kan inschatten of hij psychische hulp nodig heeft. Mocht dit zo zijn, dan trekt de software aan de bel.”

Omgevingskenmerken en specifieke gezichtsuitdrukkingen
Het onderzoek duurde negentig dagen. In die tijd zijn in totaal 125.000 afbeeldingen van de deelnemers vastgelegd. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. De mensen in de eerste groep kregen de vraag: “In hoeverre heb je je somber, depressief of wanhopig gevoeld?” en tijdens het beantwoorden, werden ze vaak gefotografeerd met de camera aan de voorkant van de telefoon. Met behulp van beeldanalyse-AI is daarmee het voorspellende model van MoodCapture geprogrammeerd en konden zo de tekenen van depressie worden herkend.

De software koppelde de zelfrapportages over depressieve gevoelens aan specifieke gezichtsuitdrukkingen, zoals staren, oogbewegingen, de positie van het hoofd en spierstijfheid. Ook omgevingskenmerken als het kleurpalet, belichting, fotolocaties en het aantal andere mensen in de afbeelding tellen mee in de berekening.

AI trekt aan de bel
Het idee is dat MoodCapture iedere keer als een gebruiker zijn telefoon ontgrendelt, een reeks afbeeldingen in realtime analyseert. Het AI-model legt verbanden tussen uitdrukkingen en achtergronddetails die belangrijk zijn bij het voorspellen van de ernst van een depressie, en luidt de noodklok als dat nodig is.

De onderzoekers testten het voorspellende model door een tweede groep proefpersonen dezelfde vraag te laten beantwoorden met de selfiecamera op hen gericht, terwijl MoodCapture hun foto’s analyseerde op basis van de gegevens die van de eerste groep waren verzameld. In deze tweede groep stelde de app met een 75 procent nauwkeurigheid vast of deelnemers al dan niet depressief waren.

Goed op weg
“Deze resultaten tonen aan dat we goed op weg zijn om een krachtig hulpmiddel te ontwikkelen om de stemming van een persoon op een passieve manier te evalueren. Vervolgens kunnen we de gegevens gebruiken als basis voor een behandeling”, aldus Campbell. “Een nauwkeurigheid van 90 procent vormt de drempel voor de inzet van de app. Mijn gevoel zegt dat technologie zoals deze binnen vijf jaar beschikbaar kan zijn voor het publiek. We hebben laten zien dat dit haalbaar is.”

Door de vooruitgang van de kwaliteit van smartphone-camera’s en AI-technologie is het nu mogelijk om dit soort ‘passieve’ foto’s te maken tijdens normaal telefoongebruik, en ze in realtime te analyseren. “Veel van onze behandelmethoden voor depressie zijn gebaseerd op een evaluatie van langere perioden, maar deze mensen ervaren vele schommelingen in hun geestelijke toestand. Traditionele beoordelingen missen het grootste deel van wat een depressie inhoudt”, aldus onderzoeker Nicholas Jacobson van Dartmouth.

“Ons doel is om de subtiele veranderingen op te pikken die mensen met een depressie in hun dagelijks leven ervaren. Als we die kunnen voorspellen en begrijpen, kunnen we ze uiteindelijk ook voorkomen en behandelen. Hoe beter we hierin slagen, des te kleiner zal de impact van de depressie zijn.”

Bronmateriaal

"MoodCapture: Depression Detection Using In-the-Wild Smartphone Images" - ArXiv
Afbeelding bovenaan dit artikel: Kaspars Grinvalds

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd