Delftse mensaangedreven onderzeeboot vestigt wereldrecord

onderzeeboot

Een eenpersoonsonderzeeër zonder motor wordt aangedreven: bestaat zo’n vaartuig? Jazeker! Studenten van de TU Delft hebben zaterdag een wereldrecord gevestigd met hun mensaangedreven onderzeeër. Ze bereikten met hun onderzeeboot een snelheid van 13,74 kilometer per uur, oftewel 7,42 knopen.

Tien jaar WASUB

Het succesverhaal van het WASUB-team is begonnen in 2004, toen de allereerste WASUB-onderzeeër is gebouwd door twintig studenten van de TU Delft. In 2005 won het team een prijs in de eenpersoonscategorie en de slalomcategorie tijdens de achtste International Submarine Races. De volgende modellen – WASUB II (2005-2006), WASUB III (2012-2013) en WASUB IV (2013-2014) – verbeterden stuk voor stuk het eerste model. De WASUB V is iets sneller dan zijn voorgangers.

Met deze tijd was de WASUB V iets sneller dan de vorige recordhouder. Eerder haalden Canadese studenten een snelheid van 13,49 kilometer per uur met een mensaangedreven duikboot.

De Delftse onderzeeboot gebruikt menskracht – en dus geen motor – om vooruit te komen. De studenten gebruikten een contra-roterende schroef, die de piloot met een fietsbeweging aandrijft. “Tijdens de eerste pogingen deze week hadden we nog vrij grote problemen met de stabiliteit van de onderzeeër, maar na het toevoegen van een paar vinnen aan de achterkant was dat probleem verholpen,” vertelt teammanager Ruben de Nie. “Bij onze laatste poging vannacht schoot piloot Robert Braam zo hard door het water dat we vier duikers nodig hadden om de boot weer op te vangen.”

Deze foto is in Nederland gemaakt, toen de WASUB V werd getest.
Deze foto is in Nederland gemaakt, toen de WASUB V werd getest.
Concurrentie
De Delftse eenpersoonsonderzeeër bleek sneller te zijn dan concurrenten in de tweepersoonscategorie, en dat is best opvallend. Aan de wedstrijd in Maryland deden 27 teams uit negen landen mee. De wedstrijden vonden plaats in het David Taylor Model Basin. Dit is één van de grootste testbassins voor schepen ter wereld en in handen van de Amerikaanse marine.

Andere onderzeeërs
Wil je graag een eigen onderzeeboot? Helaas kun je de WASUB V niet aanschaffen. Ook is deze onderzeeër niet heel comfortabel. Als je een onderzeeboot wil voor privégebruik, dan zijn de Ego Semi-onderzeeërs een betere keus. In dit vaartuig kunnen gebruikers vier tot acht uur vaartuigen dankzij een krachtige accu. Ideaal om koraalriffen te verkennen.

Bronmateriaal

Persbericht TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd