Katten zijn moordenaars, maar baasjes zien dit niet zo

  kat

  Je kat ziet er misschien lief en onschuldig uit, maar is diep van binnen wellicht een moordenaar. Heeft jouw geliefde huisdier wel eens een dode muis thuisgebracht? Dan is het mogelijk geen verrassing dat jouw kat veel doden op zijn geweten heeft. Toch zijn baasjes onwillig om hier iets aan te doen.

  Britse wetenschappers hebben twee populaties katten gevolgd in de dorpjes Mawnan Smith en Thornhill. De 43 katten in Mawnan Smith vingen in vier maanden tijd 325 prooien, waarvan 58,6% zoogdieren, zoals muizen en ratten. Maar ook vogels (26,5%) en reptielen (8,7%) waren de sigaar. 6,2% van de slachtoffers was niet meer te identificeren. De grootste moordenaars vingen meer dan tien prooien per maand. De 43 katten in Thornhill vingen met z’n allen iets minder prooien.

  Cartoon van The Oatmeal
  Cartoon van The Oatmeal

  De beste moordenaars
  Jonge katten, katten die dicht bij boerderijen wonen en katten die veel tijd buiten doorbrengen, vangen doorgaans de meeste prooien. De wetenschappers beweren dat het goed is om katten vaker binnen te houden, waardoor vogels, reptielen en zoogdieren in de omgeving de ruimte krijgen.

  Miljarden doden per jaar

  Wetenschappers schatten dat katten in de VS alleen al jaarlijks verantwoordelijk zijn voor de dood van zo’n 1,4 tot 3,7 miljard vogels en 6,9 tot 20,7 miljard dieren.

  Ecologische voetafdruk
  Maar katteneigenaren zien het absoluut niet zitten om het luikje in de voordeur permanent te sluiten. Aan het eind van het onderzoek werden de resultaten gepresenteerd aan de baasjes met de vraag: ‘Vind je dat jouw kat binnen moet blijven?’ Slechts twee% van de baasjes zag het zitten om hun kat binnen te houden, de andere 98% niet. Een andere stelling: ‘Het is een probleem dat gedomesticeerde katten fauna vernietigen.’ Slechts 27% van de baasjes was het hier mee eens. De andere 73% vond het gedrag van de katten niet problematisch. En dat terwijl katten een flinke ecologische voetafdruk achterlaten, zeker in gebieden waar de kattenpopulatie hoog is.

  Niet iedere kat is een moordenaar
  Overigens betekent dit niet dat jouw kat per se een moordenaar is. 25 van de 86 katten in het onderzoek doodden geen enkel dier in een periode van vier maanden. En houd je jouw kater altijd binnen? Dan is de kans groot dat jouw huisdier nog nooit iets of iemand vermoord heeft, al smeedt hij in het diepste geheim misschien al wel plannen om een aanslag te plegen. Houd je viervoeter dus goed in de gaten.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd