De meest gedetailleerde hersenkaart ooit

Wetenschappers van IBM hebben de meest complexe neurologische kaart ooit gemaakt. De kaart toont het grootschalige netwerk in de hersenen van een makaak. Door het neurologische netwerk in kaart te brengen hopen wetenschappers intelligente computerchips te ontwikkelen. Computerchips die net zo efficiënt en krachtig denken als het biologische brein.

Op de kaart zijn 6.602 lange wegen te zien tussen 383 verschillende hersengebieden. “Dankzij deze kaart kunnen we het gedrag, de complexiteit en de dynamiek van de hersenen nog beter begrijpen”, zegt onderzoeker Dharmendra Modha van IBM. “Wij krijgen nu een goed beeld van hoe informatie reist en hoe het onderweg wordt verwerkt.”

Axonen
De 6.602 lange wegen zijn niet van asfalt gemaakt, maar van axonen. Deze axonen, uitlopers van een neuron en de primaire elementen van informatieoverdracht in het zenuwstelsel, reizen door de witte stof van de hersenen. De axonen verbinden de verschillende hersengebieden met grijze stof en geleiden de zenuwimpulsen tussen neuronen. Onderschat u axonen niet: een axon kan gemakkelijk langer dan één meter worden.

Verbetering
“Voor deze kaart bestudeerden wij vier keer zoveel hersengebieden en bijna drie keer zoveel connecties als de vorige recordhouder”, zegt Modha. “Onze data leiden uiteindelijk misschien wel tot het imiteren van de architectuur van het brein.”

Betere computers
Wat houdt dat in? Heel simpel: het complexe hersennetwerk toepassen in computers. Hersenen gaan erg efficiënt om met energie en zijn ook nog eens zeer krachtig. Dit zijn twee eigenschappen die vooral voor computers erg interessant zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd