De gekste dingen die wetenschappers in 2014 deden

wetenschapper

Het jaar 2014 stond bol van de wetenschappelijke ontdekkingen. En voor sommige van die ontdekkingen moesten onderzoekers zich wel in heel opmerkelijke bochten wringen. Tijd voor een overzicht van de gekste dingen die onderzoekers deden en ontdekten.

Wat spookten onderzoekers het afgelopen jaar allemaal uit? Een heleboel, zo getuigen de honderden artikelen die het afgelopen jaar op Scientias.nl verschenen. Maar een aantal onderzoekers hebben zich wel in heel opmerkelijke bochten moeten wringen om hun paper te kunnen schrijven. Hier de tien meest opmerkelijke verrichtingen van onderzoekers wereldwijd!

1. Poepende honden bestuderen
Een aantal onderzoekers had er een dagtaak aan om poepende honden te bestuderen. Maar hun moeite werd beloond. Ze ontdekten namelijk dat honden zich tijdens het poepen laten leiden door het magnetisch veld van de aarde. Het zou ze later dit jaar ook nog eens de IG Nobelprijs opleveren. Kijk, dan ben je die stinkende drollen natuurlijk zo vergeten.

2. Een zebravis dronken voeren
Wat doet een borrel met een zebravis? Dat vroegen Amerikaanse onderzoekers zich af en dus namen ze de proef op de som. Ze voerden een aantal zebravissen dronken, zetten ze tussen hun soortgenoten en keken toe wat er gebeurde. De dronkemannen bleken ervoor te zorgen dat de hele school zebravissen sneller ging zwemmen. Weten we dat ook weer.

Dat wil ik niet weten

Dit jaar werden ook weer heel wat onderzoeken gepresenteerd die in de categorie ‘Dat wil ik eigenlijk helemaal niet weten’ vallen. Zo ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat veel bekende bieren piepkleine stukjes plastic bevatten. En dat tijdens een tongzoen zo’n tachtig miljoen bacteriën van eigenaar wisselen. En in kinderfilms blijkt meer dood en verderf te zitten dan in films bedoeld voor volwassenen.

3. Gekko’s laten vrijen in de ruimte
Seks in de ruimte: kan het? Werkt het? Een goeie vraag die Russische onderzoeker wel eens beantwoord wilden zien en dus stuurden ze een aantal behoeftige gekko’s de ruimte in. Erg romantisch werd de ruimtevlucht niet: geen enkele gekko overleefde de trip, waarschijnlijk zijn de dieren door problemen met de verwarming doodgevroren. Schrale troost: de fruitvliegjes die ook aan boord waren, kunnen het wel navertellen en plantten zich ook in de ruimte vrolijk voort.

4. Mensen afluisteren met een zak chips
Alsof de afluisterpraktijken en hackschandalen ons nog niet genoeg zorgen baren, leek het een groep onderzoekers wel een goed idee om methodes te bedenken die het mogelijk maken om mensen af te luisteren door naar objecten in hun omgeving te kijken. De onderzoekers tonen in hun studie aan dat het vanaf een afstand van zo’n 4,5 meter mogelijk is om te achterhalen wat mensen die achter geluiddicht glas zitten, zeggen door te kijken naar een chipszak die bij die mensen op tafel ligt.

Het supercluster.
Het supercluster.

5. Ons adres veranderen zonder het te vragen
Zonder overleg werd in september van dit jaar ons adres gewijzigd nadat onderzoekers ontdekten dat de Lokale Groep waar onze Melkweg deel van uitmaakt in werkelijkheid slechts een zijtak is van een veel groter supercluster. En dus kreeg ons adres er spontaan een regeltje bij. We wonen op aarde, in het zonnestelsel, in de Melkweg, in de Lokale Groep in het Laniakea-supercluster. En zo werd kerstkaarten schrijven dit jaar opnieuw meer werk dan gedacht.

Opvallend

Natuurlijk was er dit jaar nog veel meer opvallend nieuws. Zo ontdekten onderzoekers een wel heel bijzondere soort insect waarbij het vrouwtje een penis heeft en het mannetje het met een vagina moet doen. Ook berekenden onderzoekers op hoeveel manieren je een stropdas kunt strikken. Dat zijn er 177.147. En moeten wetenschappers concluderen dat tijdreizigers – als ze al bestaan – weinig actief zijn op sociale media. Ook tonen onderzoekers aan dat olifanten en katten ondanks dat ze qua grootte nogal verschillen evenveel tijd nodig hebben om een plasje te doen.

6. De geboortedatum van een schilderij achterhalen
Je kunt je als onderzoeker vastbijten in de grote vraagstukken van het leven: hoe helpen we kanker de wereld uit? Hoe bewerkstelligen we wereldvrede? Of het moment waarop het impressionisme geboren werd tot op de minuut achterhalen. Amerikaanse onderzoekers kozen voor het laatste. Ze dateerden de geboortedatum van het impressionisme door tot op de minuut te achterhalen wanneer ‘Impression Soleil Levant’ – een meesterwerk van Monet – op het doek werd neergevlijd. Het impressionisme zag volgens de onderzoekers het levenslicht op 13 november 1872 om 7.35 uur in een hotelkamer in Le Havre (Frankrijk). Zo. Zijn we weer een mysterie dat ons allen bezighield armer.

7. Mensen verkleden als ijsbeer
Hoe reageren rendieren op mensen? Het is een onderzoeksvraag waar we ons nog iets bij voor kunnen stellen. Maar een aantal onderzoekers besloot dat studie naar een hoger niveau te tillen en direct te achterhalen hoe rendieren reageren op mensen die verkleed zijn als ijsbeer. Hun conclusie: een rendier vindt een mens in wandelkleding enger dan een mens verkleed als ijsbeer.

8. De uitvinders van seks opsporen
Voor alles moet een eerste keer zijn. En dus ook voor seks. Wie kwam er op het idee? Wetenschappers zochten het uit en ontdekten dat placodermen zo’n 385 miljoen jaar geleden als eersten ter wereld seks hadden. Hun favoriete standje? Zij-aan-zij.

Twee vrijende placodermen. Afbeelding: Flinders University.
Twee vrijende placodermen. Afbeelding: Flinders University.

9. Snuiven aan een komeet
Hoe ruikt een komeet die afstevent op de zon? Nu ruimtesonde Rosetta rond zo’n komeet cirkelt, konden onderzoekers eindelijk een antwoord op die vraag vinden. En wel door eens even aan de komeet te ruiken. Een slecht idee, achteraf gezien. De komeet blijkt namelijk nogal te stinken. En wel naar rotte eieren en paardenstallen.

10. Helpen de maffia een handje
Maffiosi zullen de verrichtingen van Canadese onderzoekers ongetwijfeld met grote belangstelling hebben gevolgd. De onderzoekers achterhaalden hoelang het duurt voor een in zee gedumpt lichaam vergaan is door drie dode varkens in een inham van de Grote Oceaan te gooien. Ze leukten hun paper wat op met foto’s waardoor het onderzoek zeker alleen geschikt is voor mensen met een sterke maag.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd