Dansende belletjes pakken hartkwalen aan

Onderzoeker Klazina Kooiman heeft ontdekt dat dansende gasbelletjes ervoor kunnen zorgen dat medicatie tegen hart- en vaatziekten beter werkt. De dansende belletjes ‘masseren’ de moeilijk doordringbare celwanden en zorgen zo dat cellen medicijnen beter opnemen. Nu werken medicijnen tegen hart- en vaatziekten niet optimaal, omdat ze vaak slecht in cellen binnen kunnen dringen.

Kooiman bedacht dat ze in staat moest zijn om cellen te ‘prikkelen’ en zo aan te moedigen om zich meer open te stellen voor medicijnen. Ze probeerde het uit in het laboratorium en liet daar microgasbelletjes los in bakjes met cellen. Met behulp van geluid bracht ze de belletjes vervolgens aan het trillen.

Massage
“Ze dansten als het ware langs de celranden die daardoor gemasseerd werden,” legt Kooiman uit. “Vervolgens bleken de cellen beter doordringbaar te worden.”

Overleven
Hoe harder de belletjes trillen, hoe meer de cellen binnenlaten. “De tests met de microbellen zijn vastgelegd met een snelle camera die miljoenen beelden per seconde kan opnemen. Daarop is ook te zien dat de cellen de trillingen overleefden. We kunnen het dus doen zonder dat er schade ontstaat aan gezonde cellen.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de oorzaak van het gebroken-hart-syndroom hebben ontdekt?

Medicijnen
Uiteindelijk is het de bedoeling dat de gasbelletjes gevuld worden met medicijnen en zo worden vormgegeven dat ze blijven ‘plakken’ aan ziekmakende cellen. “Medicijnen kunnen dan lokaal in hoge dosering worden toegepast, terwijl de bijwerkingen toch gering zijn omdat ze niet meer in het hele lichaam terechtkomen.” Niet alleen medicatie tegen hart- en vaatziekten, maar ook medicijnen tegen kanker kunnen wellicht zo worden toegediend.

Kooiman promoveert morgen op haar onderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd