Daarom zijn linkshandigen zo zeldzaam

Linkshandigen zijn best zeldzaam en wetenschappers denken dat nu eindelijk te kunnen verklaren.

Slechts tien procent van alle mensen ter wereld is linkshandig. Een verrassend percentage: want waarom is linkshandigheid eigenlijk zo’n zeldzaamheid? Waarom is bijvoorbeeld niet de helft van alle mensen linkshandig?

Sociaal gedrag
Wetenschappers van de Northwestern University lieten zien dat sociaal gedrag verband houdt met het percentage mensen dat links- of rechtshandig is. Wanneer mensen moeten samenwerken, dan is het handig als ze allemaal links- of rechtshandig zijn. Ze kunnen dan bijvoorbeeld hun gereedschappen delen. Wanneer mensen vooral de competitie met elkaar aangaan, dan kan ‘anders’ zijn dan anderen weer een voordeel zijn. Zo kan een linkshandige die tegen rechtshandige die eigenlijk altijd tegen rechtshandigen vechten daar wel eens voordeel uit halen.

Genen

Maar…zat links- en rechtshandigheid niet in de genen? Ja. Deels. Of u links of rechts bent, wordt deels bepaald door uw genen, maar deels ook door de omgeving waarin u opgroeit.

Sport
De onderzoekers toetsten die hypothese met behulp van sporten, zo is in het blad Journal of the Royal Society Interface te lezen. Ze voorspelden eerst op basis van de aard van de sport (de mate van samenwerking en competitiviteit) hoeveel mensen links- of rechtshandig zouden zijn. Daarna keken ze of mensen die bijvoorbeeld basketbal, hockey, tafeltennis en golf speelden, links- of rechtshandig waren. De modellen bleken op basis van de aard van de sport aardig te kunnen voorspellen hoeveel mensen links- of rechtshandig waren. Zo voorspelde het model dat meer dan vijftig procent van de basketballers linkshandig zou zijn, terwijl linkshandige golfers slechts vier procent van het totale aantal golfers uitmaakte. En het model bleek zeer accuraat. De onderzoekers denken dan ook dat het model kan verklaren waarom slechts tien procent van de mensen linkshandig is.

Meerderheid
Het onderzoek verklaart waarom slechts tien procent van de mensen linkshandig is. Samenwerking is heel belangrijk in onze maatschappij. En dat is al duizenden jaren zo. Vandaar dat die verhouding tussen links- en rechtshandigen ook al duizenden jaren hetzelfde is. “Hoe socialer een dier is – dat wil zeggen dat er veel waarde wordt gehecht aan samenwerking – hoe meer de algemene bevolking naar één zijde zal neigen,” legt onderzoeker Daniel Abrams uit. “De belangrijkste factor voor een efficiente samenleving is een grote mate van samenwerking. In mensen heeft dat geresulteerd in een rechtshandige meerderheid.”

Het is niet voor het eerst dat mensen pogen linkshandigheid te verklaren. Eerder stelde een Nederlandse onderzoeker al dat het voortbestaan van de linkshandigheid mede mogelijk wordt gemaakt door de zorg.

Bronmateriaal

"Shedding Light on Southpaws: Northwestern Research Explains Left-Handed Minority" - Northwestern.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ed Yourdon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd