Nederlandse studenten verpletteren wereldrecord: 133,78 km/h op de fiets, met tegenwind!

opdefiets

Het is de studenten van de TU Delft gelukt. Afgelopen weekend verpletterden ze met hun hightech fiets het wereldrecord door met die fiets maar liefst 133,78 kilometer per uur te rijden. Dat is 0,6 kilometer per uur harder dan het wereldrecord dat al enkele jaren op naam van Canadees Sam Wittingham stond.

De studenten zetten het wereldrecord neer in Nevada. Verschillende studententeams presenteerden hun high tech fietsen en probeerden elk verschillende malen op rij het record van Wittingham te verbreken. Maar het was uiteindelijk fietser Sebastiaan Bowier die daar – op de fiets van de TU Delft – in slaagde. Hij mag zich nu de snelste fietser ter wereld noemen.

Hard gewerkt
Aan dat record is een hoop voorafgegaan. Het afgelopen jaar is er hard aan de fiets geknutseld om deze supersnel te maken. Zo maakten de studenten de fiets zeer aerodynamisch, kozen ze voor banden die kleiner zijn dan racefietsbanden en zo min mogelijk rolweerstand ondervonden en brachten ze de aandrijflijn naar achteren, waardoor de fiets smaller werd en dus nog minder last van luchtweerstand had. Terwijl de studenten van de TU Delft zo aan de fiets knutselden, gingen studenten van de VU Amsterdam aan de slag met de fietsers. Ze ontwikkelden een trainingsprogramma en monitorden de vorderingen van Bowier en zijn collega Wil Baselmans nauwlettend. Ook berekenden ze hoe hard de fietsers op de verschillende momenten tijdens de recordpoging moesten fietsen om het record van Wittingham te kunnen verbreken. Bowier en Baselmans trainden ondertussen zo’n vijftien tot twintig uur per week.

Over het record

Bowier zette zijn recordsnelheid neer op een meettraject van 200 meter, nadat hij eerst een aanloop van acht kilometer had genomen.

Goede kans
Met al dat harde werk in gedachten, zag het er eerder dit jaar al bijzonder goed uit, zo vertelde teamleider Wouter Lion eerder dit jaar aan Scientias.nl. “Uit de nodige computersimulaties blijkt dat we – op papier – een grote kans hebben om boven de 133 kilometer per uur uit te komen.” En Anne Catherine van der Lande, verbonden aan de VU Amsterdam sloot zich daar bij aan: “Sebastiaan trapt hogere waardes dan vorig jaar, dus ja, volgens mij maken we een kans.” En Van der Lande en Lion hebben blijkbaar voorspellende gaven. Want het is gelukt! Tijdens de allerlaatste poging verpletterde Bowier het wereldrecord. Lion: “We wisten dat de technische en menselijke kant helemaal klopte vandaag, het zat er in en het is geweldig dat het er dan uitkomt. En dat dan ook nog met een vrij stevige wind tegen.”

Dat de studenten een wereldrecord hebben neergezet, is extra bijzonder, omdat het team eerder deze week nog met grote problemen kampte. “In het begin liepen we tegen technische problemen op. Uit de meetresultaten van de recordpogingen eerder deze week bleek er een groot probleem te zijn met de fiets waardoor er geen hoge snelheid behaald kon worden. Tijdens het trappen in de VeloX3 blijkt de aerodynamische fiets te vervormen door de geleverde kracht.” Gelukkig kon het probleem worden opgelost en het wereldrecord worden verbroken. En daarmee hebben we onze reputatie als fietsland maar weer eens waargemaakt.

Bronmateriaal

"Delftse hightech fiets verovert wereldrecord" - TUDelft.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TU Delft.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd