Daarom haten vleermuizen regen

Vleermuizen vliegen niet graag in de regen. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat komt.

Als het een beetje miezert, blijven sommige vleermuizen nog wel in de lucht. Maar zodra het echt begint te regenen, zoeken ze massaal onderdak.

Experiment
Wetenschappers vroegen zich af waarom de dieren zo’n hekel hadden aan regen en namen de proef op de som. Ze lieten een aantal vleermuizen in een grote kooi rondvliegen. Sommige diertjes waren iets vochtig gemaakt. Anderen waren helemaal nat gemaakt of vlogen in de regen.

WIST U DAT…

Energie
Opvallend genoeg hadden de dieren geen last van de regen zelf. Vliegen in de regen leverde geen problemen op. De dieren hadden geen last van de druppels op hun vleugels of het gewicht van het water. Maar nat zijn was wel een probleem. Al snel bleek namelijk dat vleermuizen die nat zijn twee keer zoveel energie verbruiken als droge exemplaren.

Koud
Waarschijnlijk worden de natte vleermuizen – zoals de meeste natte dieren – sneller koud en hebben ze meer energie nodig om warm te blijven. Bovendien zijn de dieren door het water op de vleugels waarschijnlijk ook niet meer zo aerodynamisch.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Biology Letters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd