Rijst heeft toch maar één bron: China

Nieuw onderzoek toont aan dat rijst niet op verschillende plaatsten ontstond, maar slechts één bron had: China.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een studie naar de genen van rijst. Er zijn inmiddels tienduizenden soorten rijst, maar ze zijn allemaal terug te leiden tot twee soorten: Oryza sativa japonica en O. sativa indica.

China
De theorie was dat de twee soorten op verschillende plaatsen – in verschillende delen van Azië – en afzonderlijk van elkaar werden gedomesticeerd. Maar het onderzoek laat iets anders zien: rijst ontstond slechts één keer: 9000 jaar geleden in China.

Splitsing
Ooit waren de twee subsoorten één soort, maar dat veranderde zo’n 3900 jaar geleden: toen was er sprake van een splitsing. Dat is in lijn met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat rijst zo’n 8000 tot 9000 jaar geleden in China voor het eerst werd geteeld en pas duizenden jaren later in India werd gebruikt.

“Rijst werd vanuit China door handelaren en migranten naar India gebracht en werd daar gekruist met de lokale wilde rijst,” legt onderzoeker Michael Purugganan uit. “Dus de rijst waarvan we dachten dat die ooit in India ontstond, ontstond eigenlijk in China.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd