Wetenschap zet slecht vet om in goed vet

Wetenschappers zijn erin geslaagd om slecht lichaamsvet om te zetten in goed vet: vet dat calorieën verbrandt en het gewicht vermindert.

Als een baby ter wereld komt, heeft het veel ‘goed’ bruin vetweefsel. Maar wanneer de baby ouder wordt, maakt het bruine vetweefsel plaats voor ‘slecht’ wit vetweefsel. Dit verzamelt zich rondom het middel.

Wit en bruin
Wetenschappers beredeneerden dat dit witte vetweefsel te bestrijden moest zijn door het lichaam te stimuleren om meer bruin vetweefsel aan te maken. Maar hoe kon men het lichaam zover krijgen? Wetenschappers denken nu eindelijk een manier gevonden te hebben.

WIST U DAT…

…hardwerkende moeders dikkere kinderen hebben?

Ratten
De onderzoekers probeerden het uit op een groep ratten. Ze zorgden ervoor dat NPY – een proteïne dat de eetlust opwekt – minder actief werd. Het resultaat was verbazingwekkend: zelfs als de ratten een dieet met veel vet voorgeschoteld kregen, bleven ze meer gewicht verliezen dan de ratten die gezonder aten en bij wie NPY nog actief was.

Gelukt
Hoe kan dat? Bij de ratten met een inactief NPY maakte het slechte witte vetweefsel plaats voor het goede bruine vetweefsel, zo ontdekten de wetenschappers.

Veelbelovend
De onderzoekers hebben goede hoop dat de methode ook bij mensen aanslaat. “Als we het menselijk lichaam zover krijgen dat het ‘slecht’ vet omzet in ‘goed’ vet dat calorieën verbrandt in plaats van opslaat, kunnen we een serieus nieuw hulpmiddel hebben om obesitas aan te pakken,” concludeert onderzoeker Sheng Bi.

Nader onderzoek moet uitwijzen of dat lukt. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Cell Metabolism.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd