Curiosity begint lange reis naar Mount Sharp

  mount-sharp

  Marsrover Curiosity is eindelijk begonnen aan de lange reis naar Mount Sharp. Deze hoge berg is acht kilometer verwijderd van Curiosity. Het gaat negen tot twaalf maanden duren totdat het Marswagentje de eindbestemming bereikt.

  Wist u dat…

  …de reis van Curiosity naar Mount Sharp via internet te volgen is? Ga naar CuriosityRover.com voor een actuele kaart.

  Afgelopen vrijdag begon de trektocht. Curiosity vertrok bij een rotsafzetting en legde een afstand af van achttien meter. Gisteren tufte de rover veertig meter verder. In totaal heeft Curiosity bijna één kilometer afgelegd op het oppervlak van Mars. Dit is nog niets in vergelijking met Opportunity, die ongeveer 36 kilometer op de teller heeft staan. Opportunity rijdt al negen jaar op Mars en gaat dit jaar hopelijk het Russische record van 37 kilometer verbreken. Dit record werd gevestigd door Lunokhod 2 in 1973.

  Nat verleden
  Mount Sharp ligt midden in de Gale-krater. Deze berg is 5,5 kilometer hoog. Curiosity rijdt naar de voet van de berg en gaat dus niet omhoog klimmen. Wetenschappers hopen bij Mount Sharp verschillende lagen aan te treffen, die iets vertellen over de geschiedenis van de rode planeet. Wellicht dat we leren hoe deze planeet er miljarden jaren gelden uitzag.

  Geen einddatum
  Dat de reis negen tot twaalf maanden gaat duren is een hele ruwe schatting. “We weten niet wanneer we bij Mount Sharp aankomen,” stelt onderzoeker Jim Erickson. “Dit is een verkennende missie, dus hoewel Mount Sharp ons einddoel is, wil dat nog niet zeggen dat we interessante kenmerken die we op de weg ernaartoe tegenkomen, niet gaan verkennen.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd