Ook deze kan SpaceX in zijn zak steken!
Het is ruimtevaartuig Crew Dragon gelukt om geheel autonoom aan te meren bij het internationaal ruimtestation ISS. Crew Dragon kwam er gisteren net voor de middag aan.
SpaceX Crew Dragon has docked with International @Space_Station pic.twitter.com/CccsItLLvJ
— Elon Musk (@elonmusk) 3 maart 2019
Ook het luik is succesvol geopend. Het plan is dat het vaartuig de komende vijf dagen bij het ruimtestation zal blijven hangen.
Hatch is open! Crew Dragon will now spend 5 days at the @space_station pic.twitter.com/HA9iSWOBVE
— SpaceX (@SpaceX) 3 maart 2019
Lancering
Crew Dragon werd afgelopen zaterdag succesvol gelanceerd met behulp van een Falcon 9-raket vanaf Kennedy Space Center in Florida. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat er een commercieel gebouwd Amerikaans ruimtevaartuig vanaf Amerikaanse bodem naar het internationaal ruimtestation geschoten werd. “De lancering (…) is een revolutionaire stap op onze weg om mensen op de maan, op Mars en daarbuiten te krijgen,” zegt Jim Bridenstine van NASA.
Autonoom
Nadat Crew Dragon gelanceerd werd, reisde het in ongeveer een dag naar het internationaal ruimtestation af. Crew Dragon is uitgerust met een een volautomatisch aanmeersysteem voor het ISS, waarmee het zichzelf aan één van de International Docking Adapters (IDA 2 of IDA 3) kan koppelen. En dit ging allemaal geheel volgens plan.
Ripley
Hoewel het ruimtevaartuig is gebouwd om vier astronauten mee te nemen, bevinden er zich tijdens deze demonstratievlucht nog geen mensen aan boord. Maar Crew Dragon komt niet met lege handen bij het ISS aan. Zo bevinden zich aan boord de nodige voorraden voor de astronauten die zich momenteel in het ruimtestation ophouden. Ook bevindt zich aan boord een dummy met de naam Ripley. Dit levensechte testapparaat meet met behulp van allerlei sensoren wat astronauten tijdens de vlucht naar het ISS zouden ervaren.
Systemen
Tijdens deze testvlucht houden de onderzoekers van NASA en SpaceX het vaartuig en alle systemen nauwlettend in de gaten. Ook worden er gegevens verzameld over de lading, trillingen, temperatuur en de druk in het ruimtevaartuig. Deze data wordt grondig geanalyseerd om te bepalen of Crew Dragon klaar is voor het echte werk: op en neer naar het ISS pendelen om daar astronauten af te leveren en op te halen.
Als alles volgens de planning verloopt, zal Crew Dragon op 8 maart weer terugkeren naar de aarde. Vervolgens zal er nog een tweede demonstratiemissie plaatsvinden waarbij de zogenoemde abort-systemen getest worden. Deze systemen moeten in werking treden als er tijdens de lancering iets misgaat en ervoor zorgen dat de astronauten ondanks de problemen toch veilig op aarde kunnen landen. Als ook deze missie goed verloopt, zal waarschijnlijk in juli de eerste bemande vlucht plaatsvinden, waarbij twee astronauten naar het ruimtestation geschoten gaan worden.
…over Crew Dragon en het Commercial Crew Program waar het ruimtevaartuig deel van uitmaakt? Lees dan ook eens het artikel dat eerder op Scientias.nl verscheen: Crew Dragon reist af naar het ISS: vijf dingen die je moet weten.