Computerspelletjes gaan nachtmerries tegen

Ouders, pedagogen en supernanny’s mogen dan geen fan zijn: steeds meer onderzoeken tonen aan dat spelletjes nog niet zo slecht zijn. Zo ook nu weer. Uit recent onderzoek blijkt dat een spelletje kort voor bedtijd kan voorkomen dat mensen nachtmerries krijgen.

Mensen die voordat ze naar bed gaan nog even een spelletje spelen, zijn zich meer bewust van dingen. En dat komt van pas wanneer ze in slaap vallen. Dankzij de spelletjes en het verhoogde bewustzijn kunnen zij hun eigen dromen controleren en voorkomen dat deze uitmonden in nachtmerries. Dat suggereren onderzoekers.

Therapie
En daarmee komen de spelletjes in een heel ander daglicht te staan. Ze zouden zelfs therapeutisch kunnen worden ingezet. Er zijn veel mensen voor wie slapen een traumatische ervaring is, omdat zich in hun dromen schokkende gebeurtenissen afspelen. Dit kan wellicht bestreden worden met een simpel spelletje voor het slapengaan.

Controle
“Gamers zijn gewend om de omgeving van hun spel te controleren en dat kan zich vertalen naar hun dromen,” meent psycholoog Jayne Gackenbach. Concreet gezien zijn zowel dromen als spelletjes een alternatieve werkelijkheid. De dromen worden je opgedrongen en de spelletjes zijn door anderen gemaakt, maar het uiteindelijke doel in beide gevallen is echter het controleren van een personage of de eigen acties.

Oefenen
Mensen gaven aan dat ze na het spelen van spelletjes in staat waren om hun dromen te controleren. Maar alvorens dat het geval was, moesten ze veel oefenen en heel geconcentreerd zijn.

De onderzoekers laten zich door dat voorbehoud niet uit het veld slaan en denken erover om de spelletjes als therapie te verstrekken aan bijvoorbeeld veteranen met een posttraumatisch stresssyndroom. Maar voordat dat gebeurt, zal moeten blijken of het doel de middelen heiligt. Van spelletjes is namelijk bekend dat ze ook negatieve effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld verslaving, agressie en overgewicht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd