In 1889 verrees in Parijs de Eiffeltoren. Het was de bedoeling dat de toren zo’n twintig jaar zou blijven staan. Een wiskundige uit die tijd geloofde daar niets van en voorspelde dat de toren binnen enkele dagen in zou storten. Maar ondertussen is het 2011 en staat de Eiffeltoren nog fier overeind. Experts zochten uit hoe dat kan én hoelang de Eiffeltoren dat nog volhoudt.
De onderzoekers maakten een computermodel met zo’n miljoen variabelen van de Eiffeltoren. De virtuele toren werd aan allerlei onheil blootgesteld: stormwinden, extreme hitte en kou, sneeuw en regen. Maar de Eiffeltoren gaf geen krimp. “De toren is in uitstekende vorm,” concludeert onderzoeker Stephane Roussin. En de onderzoekers gingen nog een stapje verder. “We hebben zelfs diens gewicht verdubbeld om te zien wat er zou gebeuren. De toren beweegt, maar blijft staan.”
Instortingsgevaar?
En dat staat in schril contrast met de voorspellingen van een negentiende eeuwse wiskundige. Hij rekende alles door en concludeerde dat de ‘benen’ van de toren wel in moesten storten en dat de hele Eiffeltoren nog voordat deze goed en wel af was, in zou storten.
Gekrompen
Dat is nooit gebeurd. Maar die 120 jaar is de Eiffeltoren natuurlijk niet in de koude kleren gaan zitten. Zo is de toren dertien centimeter kleiner geworden. Dat komt hoofdzakelijk door diens gewicht.
BENIEUWD NAAR…
Materiaal
Dat de Eiffeltoren nog steeds staat, is volgens de experts te danken aan het fantastische ontwerp van Gustave Eiffel. Maar ook het materiaal dat hij gebruikte, kan heel wat hebben en is niet te vergelijken met de materialen die tegenwoordig gebruikt worden.
Klimaatverandering
Uit de computersimulaties blijkt dat de Eiffeltoren wel zeer gevoelig is voor temperatuursveranderingen. De opwarmende aarde kan het bouwwerk dan ook wel eens in het nauw drijven. Maar voorlopig kunnen alle eigenaars van souvenirskraampjes vol met Eiffeltoren-prullaria opgelucht adem halen: de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de toren nog een eeuw of twee drie meegaat.
Het model van de onderzoekers wordt gebruikt om de zwakke plekken van de Eiffeltoren op te zoeken en onder handen te nemen.