2010 en 2005: de warmste jaren ooit gemeten

NASA beweert dat het jaar 2010 net zo warm was als het jaar 2005, het warmste jaar ooit gemeten. Dit blijkt uit globale temperatuurgegevens. 2010 en 2005 verschillen minder dan 0,01 graden Celsius. Dit verschil is kleiner dan de onzekerheidsfactor, waardoor beide jaren de boeken ingaan als de warmste jaren ooit. De jaren 1998, 2002, 2003, 2006 en 2007 delen de derde plaats.

Is 2010 het warmste jaar ooit? Nee, dat niet. De temperatuurgegevens worden pas sinds 1880 bijgehouden. De aarde heeft de afgelopen miljoenen jaren verschillende koude ijstijden en warme tussenperioden meegemaakt.

Warmer
Uit de gegevens van NASA blijkt dat de globale temperatuur aan het oppervlak van de aarde sinds de jaren zeventig gemiddeld 0,2 graden Celsius stijgt per decennium. Het jaar 2010 was gemiddeld 0,75 graden Celsius warmer dan de periode van 1951 tot 1980.

“Als de temperatuurstijging doorgaat, zoals verwacht, en de broeikasgassen in de atmosfeer nemen toe, dan verwacht ik dat het record van 2010 niet lang overeind blijft staan”, beweert James Hansen, directeur van NASA’s Goddard Instituut.

WIST U DAT…

…alle kleine gletsjers voor 2100 verdwijnen?

Betrouwbaar?
Zijn de gegevens betrouwbaar? Jazeker. Het Goddard Instituut verzamelt namelijk data van meer dan duizend meteorologische weerstations en van verschillende satellieten (die bijvoorbeeld de watertemperatuur in de gaten houden). Een computerprogramma analyseert de data en zoekt naar opvallende details. Stel, de temperatuur is één graden Celsius gestegen in Moskou en twee graden gedaald in St. Petersburg, dan probeert het Goddard Instituut te achterhalen wat de oorzaak hiervan is.

Opvallend
Uit de gegevens blijkt dat het in de maand december extreem koud was in Europa (zie deze kaart). Wetenschappers denken dat er een connectie is met het smelten van het zeeijs, maar daar moet eerst nog meer onderzoek naar gedaan worden. Ook opvallend: gebieden in het noordoosten van Canada waren in december gemiddeld tien graden Celsius warmer dan normaal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd