Complexe moleculen ontdekt op Pluto

Nieuw onderzoek wijst erop dat zich op het oppervlak van Pluto hele complexe, organische moleculen bevinden.

Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze Pluto met behulp van de Hubble-telescoop bestudeerden. Het oppervlak van Pluto bleek ultraviolet licht te absorberen. Dat wijst erop dat zich op het oppervlak complexe moleculen bevinden. Bijvoorbeeld koolwaterstofmoleculen.

WIST U DAT…

…wetenschappers in juli nog een vierde maan rondom Pluto ontdekten?

De moleculen ontstaan waarschijnlijk doordat zonlicht of kosmische straling een reactie veroorzaakt met methaan of stikstof op Pluto. Maar belangrijker nog dan het ontstaan van de moleculen zijn de gevolgen die de aanwezigheid van de moleculen heeft. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de moleculen mede verantwoordelijk zijn voor de roodachtige kleur van Pluto.

De onderzoekers zijn in hun nopjes met hun ontdekkingen. “De ontdekking die we met Hubble hebben gemaakt herinnert ons eraan dat ons nog veel meer spannende ontdekkingen te wachten staan als het gaat om de samenstelling en de ontwikkeling van het oppervlak van Pluto,” vertelt onderzoeker Alan Stern. Flink wat van die ontdekkingen zullen gedaan worden door New Horizons: een ruimtevaartuig dat op dit moment nog onderweg is naar Pluto en er in 2015 moet arriveren.

Bronmateriaal

"SwRI researchers discover new evidence for complex molecules on Pluto's surface" - SWRI.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door West (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd