‘Commerciële maanreizen in 2020 mogelijk’

De Amerikaanse president Obama besloot vorige week om meer geld te geven aan de commerciële ruimtevaart. Is dit eigenlijk wel zo slim? Private firma’s hebben tot nu toe nog nooit een mens in de ruimte gebracht. Vertegenwoordigers van private firma’s zeggen van wel. Zij denken dat zij in 2020 mensen om de maan kunnen laten vliegen.

Afgevaardigden van commerciële ruimtevaartbedrijven zijn klaar en bereid om het spoor op te pakken van NASA. Later dit jaar wordt de laatste spaceshuttle gelanceerd. Bretton Alexander, president van de Commercial Spaceflight Federation, vindt de zet van Obama een “historische beslissing.” Obama geeft zes miljard dollar aan private firma’s om commerciële ruimtevaart te stimuleren.

Volgens Alexander hebben private firma’s ruimtevaartuigen ontwikkeld, die voldoen aan de hoge eisen van NASA en het Russische Soyuz-programma. Alexander vermoedt dat de eerste astronauten in 2014 met een commercieel ruimtevaartuig naar het internationale ruimtestation worden vervoerd. In 2020 volgen de eerste ritjes om de maan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd