Is het kip of is het soja? Het is sojakip!

Goed nieuws voor vegetariërs. Vergeet de kipburger die wel op kip lijkt maar nergens naar smaakt en laat u verleiden door de sojakip van wetenschapper Fu-Hung Hsieh. Hij is erin geslaagd ‘kip’ te maken van soja. De sojakip proeft als kip, ziet eruit als kip en voelt zelfs als – u raadt het al – kip!

Hsieh voegde niet alleen kleur en smaak aan de soja toe, maar heeft zelfs een proces ontwikkeld waardoor het sojaproduct de vezelachtige structuur van de kippenborst overneemt. “Eerdere tests gaven het eindproduct al een vezelachtige structuur, maar zorgden er ook voor dat meer naar kalkoen smaakte,” vertelt Hsieh. “Om het product realistischer te maken hebben we dat proces verandert en extra vezels aan de soja toegevoegd.”

Om de sojakip te maken, start Hsieh met proteïnes die uit sojameel wordt gehaald. Daarna wordt het gemixt en geperst. Bij dat proces komt water, warmte en druk kijken. De sojakip onderscheidt zich van andere vegetarische happen doordat er veel vocht is toegevoegd. “Het hoge vochtgehalte geeft de soja dezelfde textuur als kip.”

De kip is lekker, ziet er goed uit en is ook nog eens heel gezond. Soja bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen. Sommige daarvan helpen de botten gezond te houden en voorkomen bepaalde vormen van kanker. Bovendien bevat soja geen cholesterol en zitten er de benodigde vetzuren in.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd