Eeuwoude whisky opgegraven op Antarctica

Het New Zealand Antarctic Heritage Trust-team heeft op de zuidpool vijf kisten met Schotse whisky en twee kisten met brandewijn opgegraven. De drank werd in 2006 in een oude verkennershut ontdekt, maar pas onlangs van onder de vloerplanken gehaald. De drank behoort toe aan Ernest Shackleton, een beroemde ontdekkingsreiziger.

De flessen werden in 1909 door Shackleton achtergelaten. Een aantal heeft de eeuw onder het ijs niet overleefd. De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat er in de kisten ook nog enkele behouden gebleven flessen zitten.

Een onderzoeksteam vond de kisten in 2006, maar de drank lag toen te diep om te worden opgegraven. Uiteindelijk hebben de onderzoekers uit Nieuw Zeeland het ijs kapot gemaakt om toch bij de flessen te komen. Dat er naast de verwachte kratten met whisky ook nog brandewijn lag, was een verrassing.

Whiskyproducent Whyte and Mackay voorzag Shackleton een eeuw geleden van de drank en is dolblij met de vondst. Het recept van de whisky is namelijk verloren gegaan en het bedrijf hoopt dat de onderzoekers het aan de hand van deze flessen toch weer boven water weten te krijgen. Als dat lukt, brengt het bedrijf de whisky wellicht weer op de markt.

Shackletons expeditie duurde van 1907 tot 1909. Na twee jaar waren de voedselvoorraden op en moest hij – met nog 160 kilometer tot zijn einddoel – omdraaien. In 1909 zeilde hij kort voor het begin van de winter terug, een deel van de voorraad waaronder de whisky en brandewijn achterlatend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd