‘Inschenken van juiste hoeveelheid wijn blijkt lastig’

Wijn
De vorm en grootte van een wijnglas, alsmede de kleur van wijn, bepaalt hoeveel u inschenkt. Zo kan één glas wijn in werkelijkheid al gauw twee, of zelfs drie glazen zijn. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Iowa State University en Cornell University.

De studie, gepubliceerd in het online tijdschrift Substance Use & Misuse laat zien dat we niet altijd een idee hebben van hoeveel wijn we werkelijk drinken. Anders dan bij bier en sterke alcohol is er geen standaard inhoudsmaat. Wijnglazen zijn er namelijk in vele vormen en maten. Zo blijkt dat u gemiddeld ongeveer 12% meer wijn in een groot glas, bedoeld voor rode wijn, schenkt dan in een kleiner glas voor witte wijn.

Wanneer u uw glas vasthoudt, schenkt u gemiddeld twaalf procent meer wijn in.

Proef
Deze ontdekking kwam aan het licht door een groep proefpersonen een wijnglas te laten vullen met een door hen ingeschatte juiste hoeveelheid (een standaard glas wijn is volgens het International Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism 150 milliliter). Dit moesten zij doen in zes verschillende omgevingen. Echter blijkt dat omgeving nauwelijks tot geen invloed heeft op het inschenken van wijn. Wat wel invloed heeft is de manier waarop u het wijnglas vasthoudt terwijl u schenkt. Zo schenkt u 12% meer wijn in wanneer u het glas in uw hand heeft in plaats van dat het glas op tafel staat. Ook de kleur van wijn heeft invloed; u schenkt 9% meer witte wijn in dan “rood” omdat de ingeschonken hoeveelheid rode wijn beter zichtbaar is in een glas. Concluderend kunnen wij dan ook zeggen dat mensen moeite hebben met het inschatten van volumen en hoeveelheid. Volgens Laura Smarandescu, hoofdauteur, focussen wij ons meer op de verticale maten dan de horizontale.

Als u minder wijn wilt inschenken en drinken moet u het volgens de onderzoekers bij rode wijnglazen houden en alleen inschenken wanneer het glas op de tafel staat. In tegenstelling tot teveel eten zijn de gevolgen meer acuut en ernstig wanneer u overmatig drinkt. Volgens Smarandescu vertrouwen mensen bij het eten op het krijgen van een “vol” gevoel, echter bij drinken van alcohol werkt dit niet. Het is volgens haar dan ook belangrijk dat mensen meer worden voorgelicht over het inschenken van juiste hoeveelheden alcoholische dranken.

Bronmateriaal

"Size, shape and color of wine glass affect your pouring" - news.cornell.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jack-Benny (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd