Comeback voor Jupiters streep?

In mei bleek één van de meest prominente strepen op Jupiter plots verdwenen te zijn. Vlekken op de planeet wijzen er nu op dat de bekende streep werkt aan een comeback. Dat blijkt uit foto’s van amateur-astronomen. Zij hebben op de plek waar begin dit jaar de streep nog pronkte een opvallende witte vlek gekiekt. Het zou het begin van een nieuwe gordel om Jupiter kunnen zijn.

Jupiter heeft – of beter gezegd: had – twee prominente strepen. Eentje op het zuidelijk halfrond en eentje op het noordelijk halfrond. Maar in mei werd duidelijk dat de streep op het zuidelijke deel van de planeet plotseling verdwenen was.

Nu vermoeden diverse amateur-astronomen echter dat de streep terug aan het komen is. Ze baseren hun conclusie op de vlek op foto’s zoals deze:

Foto: Christopher Go

Het lijkt misschien niet zoveel bijzonders, maar de vlek kan wel eens het begin van iets veel groters zijn. Het stipje is mogelijk een signaal van een storing in de bovenste atmosfeer. En uit zo’n storing kan een overvloed aan vlekken voortkomen. Al die vlekken en plukken blazen de streep die we zo van Jupiter gewend zijn weer nieuw leven in.

Of dit echt de terugkeer van de streep is, is onduidelijk. Ook is onbekend of de streep überhaupt ooit nog helemaal terugkomt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd